Trego Road, London, United Kingdom

Wednesday 23 May 2018
Credit: pH+ architects

Architects: pH+ architects

pH+ get the go ahead on Fish Island

This residential project in east London sees two typologies expressed using two different material styles

Architects pH+ and Developer City & Suburban have received planning permission for a new mixed-use scheme on Fish Island in Hackney Wick, London, as part of the Wickside Masterplan. Drawing on the concept of shared space where residential, working and public uses meet; Trego Road, is designed around a series of communal tiered yards, parks, and gardens. 

Providing 52 new homes, maker spaces and tiered public and private amenity spaces, the scheme has been carefully developed to respond to the scale and materiality of the existing and emerging context whilst ensuring the building possesses a character of its own within the streetscape. The project will accommodate a greater diversity of tenure and uses, as well as the in between “non saleable” shared spaces, required to create cohesive fully functioning and successful communities.

Two typologies are expressed by two material styles. To the street side, the arrangement of balconies and voids sits behind a series of columns that punctuate the façade of the building creating depth, shadow and movement. The central sculptural form folds across the site and is clad in corrugated bronze metal referencing the industrial buildings of its surrounding context. 

A super basement concept is proposed to respond to the creative industries who have historically adopted the locale. Fabrication spaces (B2) on the lower ground are exhibited through yard and street facing active frontages of showroom and office space (B1) at ground floor level. This layering allows residential uses to sit above and alongside noisier light industrial maker spaces without impacting on the use and enjoyment of either whilst allowing rich neighborhoods to form

Andy Puncher, pH+ Director, said: "Trego Road is the second of a series of projects we are working on at Fish Island which seek to explore how intensifying, concentrating and densifying a range of uses can create higher quality living and working environments and ultimately the formation of stronger and richer communities. Its scale and position within a larger masterplan has facilitated greater explorations of boundaries between public and private space and residential and commercial uses which we look forward to developing in greater detail as the project moves to the site stages at the end of the year.”   

Glen Charles, Director of City & Suburban and role said: “As a developer we are interested in building communities. Working with pH+ across a range of sites and locations we have been able to explore the fundamental role the intensifying of use plays in delivering truly sustainable  living and working environments.”

The WAN Residential Award 2018 is open for entries 

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

Nick Myall

News editor

Key Facts

Status

Planned

pH+ architects
phplusarchitects.com/

More projects by this architect

Pinnacle N10

Beach House

Canal side homes