Harbord Diggers Precinct Redevelopment, Sydney, Australia

Tuesday 3 Apr 2018
Credit: CHROFI

Architects: Choi Ropiha Fighera

Collaboration is the key in Sydney

The redevelopment of the Harbord Diggers Precinct on a headland in Sydney will be the focal point for the local community

CHROFI is collaborating with Architectus and JMD Design on the design of the new Harbord Diggers Precinct Redevelopment on the Freshwater headland, Sydney, Australia.

Selected through a design competition, the winning concept responds to the local character of the area and takes advantage of the site’s panoramic views. The design opens the site to the public providing a network of through site links. The diverse range of functions are arranged in a manner that optimise the relationship between the club and senior housing.

The architectural team were aiming for a project that both serves the nearby local community and celebrates its iconic headland spot. 

At the core of the project is the desire to refresh the concept of the Harbord Diggers Club, founded by returned soldiers after WW1 as a series of shacks on the headland which has since evolved into a focal point for the local community. The project sees the club as an intergenerational model with a mixed use program including a Hospitality Precinct, Club and Community Facilities, Aquatic Centre, Fitness Centre, Childcare,  Member Services, Exhibition Space, Retirement Village and Car parking that reinforces its role in the community and makes better use of its unique location.

The project is currently under construction with Stage 1 due for completion mid this year, and Stage 2 finishing early next year.

Commenting on the project Tai Ropiha from CHROFI said: “the headland landscape extends across the courtyard to amplify the scenic quality of the precinct while a pair of sandstone buildings rise above as sculptural counterpoints with flowing forms to frame coastal views from the apartments.”  

Michael Harrison from architectus added: “the outcome is a diverse set of facilities nestled gently into one of Sydney’s great coastal headlands and cleverly arranged to amplify the health, social and lifestyle benefits of coexistence” 

The WAN Awards Future Projects category is now open for entries 

Click here for more details  or email wanawards@haymarket.com

Nick Myall

News editor

Key Facts

Status

Planned

Choi Ropiha Fighera
chrofi.com

More projects by this architect

Narrabeen House