WUC RECLAIMING THE STREETS SYMPOSIUM

WEDNESDAY 15 AUGUST 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Sky House, Stoney Lake, Canada

Tuesday 13 Feb 2018
 

Zigzag rooftops pierce the sky

 
Sky House by Julia Jamrozik and Coryn Kempster in Stoney Lake, Canada
Julia Jamrozik and Coryn Kempster  
 
Sky House by Julia Jamrozik and Coryn Kempster in Stoney Lake, Canada Sky House by Julia Jamrozik and Coryn Kempster in Stoney Lake, Canada Sky House by Julia Jamrozik and Coryn Kempster in Stoney Lake, Canada Sky House by Julia Jamrozik and Coryn Kempster in Stoney Lake, Canada Sky House by Julia Jamrozik and Coryn Kempster in Stoney Lake, Canada Sky House by Julia Jamrozik and Coryn Kempster in Stoney Lake, Canada
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This Canadian home sets itself apart with the striking contours of its angular rooftop 

Negotiating the steep topography of a lake-side site, this holiday house, designed by Julia Jamrozik and Coryn Kempster consists of two volumes stacked on one another. The lower volume nestles into the landscape so that it is barely visible as one first approaches the house. The upper volume rests on the lower one and on a concrete pier to form both a bridge and a cantilever. This massing strategy allows for increased access and permeability of the site and emphasizes the charged relationship between the building and the ground.

The upper volume contains living spaces and opens up towards the lake while the lower volume is more enclosed and houses bedrooms. Responding to the need for accessibility for guests with disabilities, as well as thinking of the clients’ ability to use the building far into the future, a study/bedroom and accessible bathroom are provided on the main level. The roof of the lower bar becomes a terrace allowing elevated views and a direct connection to the living spaces.

The factory-inspired skylights are rotated to admit north light without heat gain while orienting the solar panels due south so the house can generate all of its own power. The combination of vertical skylights and a fully glazed south-facing facade result in a generously daylit interior. A covered walkway shades the main wall of glass from summer sun while admitting lower winter sun to passively heat the dark-dyed concrete floor.

Simple, low-maintenance, long-life materials are used on the facade, including a reflective standing seam metal roof and a lapped heat-treated (petrified) wood cladding, while the interior is lined with formaldehyde-free plywood. Playful elements are placed throughout from a glazed brick socle for the wood stove, to scattered colourful coat-hooks and a custom undercroft swing-bench. [Source V2com]

Nick Myall
News editor

The WAN Awards Residential category is now open for entries 

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

 

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Julia Jamrozik and Coryn Kempster
 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site