WUC RECLAIMING THE STREETS SYMPOSIUM

THURSDAY 16 AUGUST 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Chigny houses, Chigny, Switzerland

Thursday 01 Feb 2018
 

Old and new combine in the Swiss mountains

 
Chigny houses by dieterdietz.org in Chigny, Switzerland
dieterdietz.org 
 
Chigny houses by dieterdietz.org in Chigny, Switzerland Chigny houses by dieterdietz.org in Chigny, Switzerland Chigny houses by dieterdietz.org in Chigny, Switzerland Chigny houses by dieterdietz.org in Chigny, Switzerland Chigny houses by dieterdietz.org in Chigny, Switzerland Chigny houses by dieterdietz.org in Chigny, Switzerland
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

These shared living spaces by dieterdietz.org nestle in the Swiss rural landscape 

A 200-year-old Chestnut tree and a very tall Sycamore in the vineyards of Chigny, Switzerland hide a cluster of carefully proportioned houses dating from the 19th century, which are perfectly integrated into the landscape.

The view opens towards Lake of Geneva and the French Alps, with Mont Blanc blurring against the sky: a perfect setting for a very unique project. The client requested, “a design which fostered the coexistence of shared and individual living spaces to provide an opportunity to live independently within a community of friends and their families”. In response to the brief, the refurbishment of one of the 19th century buildings, formerly a press-house, and the design of a new house were proposed.

Designed by dieterdietz.org the project follows the prevailing characteristics of this rural site. By adding a house and following the typology of a barn, a further gravitational mass has been added to the interplay of volumes among the trees. The garden remains a key focus, where the refurbished Pressoir (press-house) and the new Grange (barn) articulate an interstitial court in the uninterrupted landscape. Chestnuts will fall close to a new roof, built entirely of nano-film coated solar-cells that provide energy for the new and the refurbished houses.

The layout of each house is structured around a generous-sized room that serves as a social hub for the people living in both houses. Thus, the two houses can be inhabited as one common place. Likewise, each house can be individually occupied, as both Grange and Pressoir are suited as work-and-living environments with a plan that plays on interstitial thresholds of voids, doors, curtains and sliding panels that gradually negotiate between public and private spheres.

In their construction principles, the houses rely on a basic palette of materials, which accentuates their genetic similarities and differences. The press-house is fully refurbished while maintaining its original structure, walls and carpentry. Now exposed and with visible signs of age, these structural elements tell the story of the building. New openings follow the proportions of existing ones, literally being drawn around the facades.

The exoskeleton of the Grange embodies a reverberation of the exposed roof truss of the Pressoir. In structural consequence, the logical order is reversed and primary exposed steel is completed by a timber secondary structure. In architect Dieter Dietz’ own words: “These houses offer a frame for living. Like a canvas drawn into space that awaits life to complete itself. Users will further define visual and spatial articulation.”

From the inside out, the two buildings orient themselves towards the Lemanic landscape, opening views onto the vineyards and the surrounding orchard. Over time, they will be fully shaded by trees and growing plants and flowers that climb between the roofs, and reflect the blossoming fusion between housing development and nature.

The WAN Awards Residential category is now open for entries 

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
dieterdietz.org
 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site