WAN Awards

SATURDAY 24 FEBRUARY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Neubau Kärcher Museum, Winnenden, Germany

Thursday 01 Feb 2018
 

A sharp design is unveiled for Kärcher Museum

 
Neubau Kärcher Museum by J. MAYER H.Architects in Winnenden, Germany
J.Mayer.H 
 
Neubau Kärcher Museum by J. MAYER H.Architects in Winnenden, Germany Neubau Kärcher Museum by J. MAYER H.Architects in Winnenden, Germany Neubau Kärcher Museum by J. MAYER H.Architects in Winnenden, Germany Neubau Kärcher Museum by J. MAYER H.Architects in Winnenden, Germany Neubau Kärcher Museum by J. MAYER H.Architects in Winnenden, Germany Neubau Kärcher Museum by J. MAYER H.Architects in Winnenden, Germany
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The plans for this museum feature a striking silhouette that integrates well with the town of Winnenden in Germany’s urban context 

Designed by J.Mayer.H this striking, monolithic museum took 3rd prize in a recent closed competition. The plans were created for the family-owned Kärcher company in Winnenden. Kärcher Museum is planned as a flexible hall that takes its orientation from the large size and saw-tooth roofs of the surrounding commercial structures. On the entrance side, the main body of the museum is cut open parallel to the access road, resulting in an enticing and generously sized entrance area. Additional cuts into the body of the museum provide interesting views of the neighboring grounds of the company, the city of Winnenden, and the surrounding landscape. 

The partially covered entrance area with an open space in front of the building creates a space that can be used flexibly for presentations and outdoor events. Visitor parking is provided adjacent to this space. For events, these parking spaces can be used to expand the space used. The large volume is structured by the folded design of the roof. On the ground floor of the façade, generous glazing that takes up the compositional principle of the roof provides light for the interior. The building’s striking silhouette underscores the building’s special function. It is a structure that is easily recognized, but at the same time by quoting the saw-tooth roof it is well integrated into Winnenden’s urban context.

The WAN Awards Future Projects category is now open for entries 

Click here for more details  or email wanawards@haymarket.com

Key Facts

Client Kärcher
Status Planned
Value (m€)
J. MAYER H.Architects
www.jmayerh.de

More projects by this architect

FOM University

The Museum Garage

New tram station

Sonnenhof

VOLT Berlin

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site