WAN Awards

WEDNESDAY 21 FEBRUARY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

The Milestone, Esslingen am Necker, Germany

Wednesday 31 Jan 2018
 

‘Crystal rock’ design for The Milestone revealed

 
The Milestone by MVRDV in Esslingen am Necker, Germany
MVRDV 
 
The Milestone by MVRDV in Esslingen am Necker, Germany The Milestone by MVRDV in Esslingen am Necker, Germany The Milestone by MVRDV in Esslingen am Necker, Germany The Milestone by MVRDV in Esslingen am Necker, Germany The Milestone by MVRDV in Esslingen am Necker, Germany The Milestone by MVRDV in Esslingen am Necker, Germany
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

MVRDV have unveiled the design for The Milestone, a new 6,500 sq m mixed-use office building in Esslingen, Germany 

The Milestone is a new 6,500 sq m mixed-use office building by MVRDV with a distinct part-reflective façade and open geometric core has been selected by a jury for the city of Esslingen. The building will literally be a milestone, its façade designed like a crystal rock is interactive and carries the topography of the town and messages about the history and people of Esslingen. In this sense, it will become a new landmark for Esslingen that celebrates its past whilst looking forward towards the future. RVI developers have commissioned the project and construction start is envisioned for 2020.

Located in Esslingen am Necker in the region of Stuttgart in the south of Germany, Esslingen, a city with a fine historical town centre, has for the last decade progressed with ambitious regeneration projects in the areas around its main railway station. The Milestone, a 6,500 sq m 12-storey mixed-use building with public viewing platform located in Neue Weststadt on its square is one of such projects signalling the city’s future ambition. MVRDV ambitious design responds to the client’s brief for a mixed-use building that brings together the tension between tradition and modernity of the city.

“This building shows Esslingen to people all who pass by on trains and will become a new symbol to reflect its past heritage and future’’, says Winy Maas, MVRDV co-founder. “The façade with fritted glass will have QR codes integrated on to it informing visitors about Esslingen’s people, landscape, and histories which makes the building an interactive library for all.”

The buildings’ volume is pushed inwards to create a fragmented ‘esslinger grotto’ that reflects Esslingen’s actual topography and forms an open public walkway right through its centre, marking the location of the central district. On upper levels, offices are located and envisioned as light, attractive and flexible spaces that are customisable for different users to create combinations of work and life. On the ground level, the crystal rock façade opens up to the public square in front connecting the city to the building and provides public amenities including a café, restaurant and meeting areas.

The Milestone’s part mirrored-transparent façade integrates technology and sustainability with the use of fritted glass to reduce overheating, PV cells to store and generate energy, and finally, QR codes which carry information about the city in a pixelated map spread across the building making it both visible and readable. The map, be located on the lower part of the building extends to a height of 40 metres, and with stairs and terraces, it forms a publicly accessible core that tenants and visitors can walk up to take in views of the vineyards and surrounding hills. All of these sustainability features in the façade all the potential for the building to become partly self-sufficient in future.

The transparency of the façade allows an interaction between inside and out, whilst reflecting the daily interactions in the square thus turning the front of the building into a new meeting point. In contrast, at night, the building becomes illuminated through its façade and is a new beacon for Esslingen. For train travellers, the current beacon being a large chimney of a former knife factory with the abbreviation of the factory name on its side, spelling the word DICK, which means ‘big’ in German.

MVRDV was commissioned to work on the project by investors RVI and construction will start in 2020.

The WAN Awards Future Projects category is now open for entries 

Click here for more details  or email wanawards@haymarket.com

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Planned
Value (m€)
MVRDV
www.mvrdv.nl

More projects by this architect

Fabryczna offices

Silhouette

WERK12

Library

Valley

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site