WAN Awards 2018

THURSDAY 24 MAY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Guardian Art Center, Beijing, China

Thursday 25 Jan 2018
 

An expansive take on exhibition space

 
Guardian Art Center by Buro Ole Scheeren in Beijing, China
Iwan Baan 
 
Guardian Art Center by Buro Ole Scheeren in Beijing, China Guardian Art Center by Buro Ole Scheeren in Beijing, China Guardian Art Center by Buro Ole Scheeren in Beijing, China Guardian Art Center by Buro Ole Scheeren in Beijing, China Guardian Art Center by Buro Ole Scheeren in Beijing, China Guardian Art Center by Buro Ole Scheeren in Beijing, China
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The grey stone on the lower portion of this building is perforated by several thousand circular openings that subtly filter projected light 

At the centre of the ‘Guardian Art Center’ in Beijing designed by Büro Ole Scheeren, a 1,700 sq m column-free exhibition space allows for maximum flexibility, while expansive exhibition areas on the second floor further extend the museum. Two large auction/exhibition halls in the basement provide a more specific and formal setting. The surrounding matrix of smaller, interconnected rooms accommodates support functions and liberates the building’s central halls from secondary obligations.

The building is, at its core, a machine for exhibitions and events. The two main column-free spaces are stacked in the centre of its footprint and enable a multitude of uses – simple, yet versatile ceiling and floor mechanisms provide easy adaptability. These two spaces create a sectional courtyard within the building at the scale of a hangar – a space so large that virtually anything can happen.

The building stages and accommodates auctions and exhibitions throughout the seasonal auction calendar, but for most of the year expand the cultural programming into special exhibitions, symposiums, and events of diverse nature – a public/private museum with a cultural and educational mission.

Surrounding the central halls is an extended realm of smaller gallery spaces and supplementary support functions. The building navigates between the neutral and the specific, combining aspects of both by providing large scale spaces that are flexible and convertible; along with a collection of interconnected more intimate spaces for specific functions of distinct character.

Hybrid Art Space

The Guardian Art Center represents a new hybrid concept for a cultural institution that transcends the traditional definitions of a contemporary art space. Merging the display and presentation of art in its museum spaces with the multifunctional capacities of its exhibition and auction rooms allows virtually any type of usage and event to take place.

The seamless integration of several restaurants and a116-room hotel in the floating ring of the building with views to the Forbidden City creates an encompassing lifestyle concept centred on the experience of art and culture. Through the addition of educational facilities in its central ‘club tower’ and art conservation departments in its basements, the Guardian Art Center further manifests its position as the world’s first custom-designed auction house headquarters.

Location

Located in close proximity to the Forbidden City on No. 1 Wangfujing Street, at the intersection with Wusi Avenue, the new headquarters for China’s oldest art auction house is symbolically located at the crossroads between commerce (Wangfujing) and culture (Wusi Avenue).

Embedded in the historic fabric of central Beijing, the building forms a new institution between museum, event space, and cultural lifestyle centre.

History and Modernity

How to resolve the everlasting tension between the old and the new, the historic and the modern, the contrast of architectural scales and languages? This project is centered on the question of how to synthesize the presence and values of the past with the potentials and realities of the contemporary.

The design carefully inscribes the building into its surrounding context, in a sensitive architectural interpretation that fuses history and tradition with a contemporary vision for the future of a cultural art space. The ‘pixelated’ volumes of the lower portion of the building subtly refer to the adjacent historic urban fabric, echoing the grain, color and intricate scale of Beijing’s hutongs, building upon its surroundings and ‘layering’ into its base the sediments of history. The upper portion of the building responds to the larger scale of the surrounding contemporary city in the form of a floating ‘ring’ that creates an inner courtyard to the building and further resonates with the prevalent typology of the courtyard houses in Beijing. By combining both the intimate and the monumental, and creating a diverse collection of spaces within this structure, the massing integrates itself into the sensitive historical and cultural environment and resonates with Beijing’s strength and imposing presence through an explicitly understated monumentality.

Chinese influence

The building’s facades take on a specific role in its cultural expression and Chinese integration:

Materiality, colour, and texture establish abstract and subtle correspondence with Chinese symbols and meaning. The upper ring of the hotel is made of floating, over-sized glass bricks, resonating with the textures of the adjacent hutongs and courtyard houses. In contrast to the imperial motives of the nearby Forbidden City, the brick represents civil society and values – a humble and nonelitist symbol in Chinese culture. The grey stone-like pixels of the lower portion of the building are perforated by several thousand circular openings – generated by projecting one of China’s most important historic landscape paintings, Dwelling in the Fuchun Mountains, onto its facades and thereby creating a subtle light filter through an abstracted landscape silhouette. The Guardian Art Center creates a new civic destination for arts and culture that fosters the exchange, study, and appreciation of cultural artifacts and activities – a vehicle for cultural dissemination and collection, a new center for art, in the centre of Beijing.

The WAN Awards Civic Buildings category is now open for entries 

Click here for more details  or email wanawards@haymarket.com

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Buro Ole Scheeren
www.buro-os.com

More projects by this architect

MahaNakhon

Archipelago Cinema

Angkasa Raya

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site