Rolflex

FRIDAY 16 NOVEMBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Butterfly Studio, Westport, United States

Wednesday 10 Jan 2018
 

The butterfly effect

 
Butterfly Studio by Valerie Schweitzer Architects in Westport, United States
Valerie Schweitzer Architects 
 
Butterfly Studio by Valerie Schweitzer Architects in Westport, United States Butterfly Studio by Valerie Schweitzer Architects in Westport, United States Butterfly Studio by Valerie Schweitzer Architects in Westport, United States Butterfly Studio by Valerie Schweitzer Architects in Westport, United States Butterfly Studio by Valerie Schweitzer Architects in Westport, United States Butterfly Studio by Valerie Schweitzer Architects in Westport, United States
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This studio in Westport, USA combines timber, steel and thermally-insulated glass to create a unique structure 

Designed by Valerie Schweitzer Architects and inspired in part by the closing of a butterfly’s wings and other organic forms, this 350 square-foot art studio and private office for a family home in Westport, Connecticut, provides a serene refuge.

Like shards protruding from the earth, the studio’s angled panels clad in stucco and recycled teak, impart a primitive and futuristic quality at the same time. The structure exploits the potential of glass, wood and steel.

The expansive skylight of steel and thermally-insulated glass eliminates the need for day-lighting, even for an artist. It also creates an airiness despite the confined floor plate. Efficiency is furthered by the sealed poured concrete floor that contains radiant heat piping; one may roll a work desk on wheels throughout the space.

Due to the skylight and narrow windows, there is a strong sense of privacy and being hidden from the rest of the world. The view of changing skies and light create an optimal space for intermittent reflection during artistic production. 

Cross-ventilation is achieved by carefully placed windows that capture breezes off the proximate Long Island Sound. A half-bath is included. [Source V2com]

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Valerie Schweitzer Architects
 
Rolflex
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site