WUC RECLAIMING THE STREETS SYMPOSIUM

THURSDAY 16 AUGUST 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Metro stations, Toronto, Canada

Thursday 21 Dec 2017
 

aLL Design and TSGA get on track

 
Metro stations by aLL Design in Toronto, Canada
aLL Design 
 
Metro stations by aLL Design in Toronto, Canada Metro stations by aLL Design in Toronto, Canada Metro stations by aLL Design in Toronto, Canada Metro stations by aLL Design in Toronto, Canada Metro stations by aLL Design in Toronto, Canada Metro stations by aLL Design in Toronto, Canada
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Pioneer Village and Finch West stations open in Toronto 

Will Alsop’s practice, aLL Design, in collaboration with *The Spadina Group Associates (TSGA), a joint venture of IBI Group, LEA Consulting Ltd. and WSP **, have designed and completed two of six stations on the Toronto Transit Commission’s (TTC’s) new TYSSE (Toronto York Spadina Subway Extension).

The Toronto-York Spadina Subway Extension Project will provide a critical extension for the existing TTC subway system across the municipal boundary between the City of Toronto and The Regional Municipality of York.

Pioneer Village station straddles the border of York Region, beneath the intersection of Steeles Avenue West and Northwest Gate, anchoring a corner of York University Campus. The station will serve as an integrated regional transport hub serving up to 20,000 subway passenger trips daily, providing 1,881 commuter parking spaces and two separate regional bus terminals. The location is otherwise underdeveloped and it is intended that the station entrances and bus terminals will create a public focal point that will serve the future development of the surrounding area, beginning with Steeles Avenue West.

The subway station’s entrances were designed as a pair of sculptural structures; their height exceeding that necessary, to increase their visibility - 'We learn a lot from cathedrals,' said Will Alsop. Rendered in weathering steel, these two structures mirror each other in shape and scale. The bus station canopy – also Corten steel – has a huge cantilevered roof, the surface of which is planted with meadow grasses, to create a ‘green-roof’ and to provide shelter for waiting passengers.

Both Pioneer Village station and Finch West station comprise beautifully executed concrete work – in Pioneer Village the interior walls are faceted, highly-polished concrete and the supporting columns along the length of the platforms are angled and ovoid in section.

Public Art Installation: “LightSpell”, designed by realities:united, Berlin, is a “super sculpture”; a hybrid between art and the lighting of the subway station. The interactive installation consists of a suspended array of 40 light elements that run along the ceiling throughout the station. Each element produces the alphabet; special characters and numerals, enabling passengers to send messages that appear on the display. The debate on censorship of this installation is ongoing.

Pioneer Village station incorporates the following environmental initiatives:

  • Cool roofs and green roofs;
  • Increased daylight levels to reduce electric lighting power usage;
  • LED lighting in pylon signs, and energy efficient lighting in illuminated wayfinding signage to reduce power consumption;
  • Water efficient plumbing fixtures;
  • Energy efficient HVAC system;
  • Reduced storm water runoff into the municipal drainage system by utilizing green roof landscaping and soft landscaping areas adjacent to other building runoff areas;
  • Short term bicycle parking spaces; and
  • Landscaping with native and drought-tolerant species.

Finch West station is located at the intersection of Keele Street and Finch Avenue West. The hydro corridor to the north of the station accommodates commuter parking for 347 vehicles, Passenger Pick-Up and Drop-Off with associated access roads from Keele Street.

Bruce McLean, Alsop’s long-term collaborator, was appointed as artist for the station, and in this particular case the art is totally integrated into the architecture of this structure.

McLean was inspired by ancient architecture – the external columns at Finch West refer to Greek caryatids and those supporting the underground roof were influenced by 6,000 year old Minorcan pillars that would have supported underground houses. The sculptural concrete forms are integrated with the supporting columns of the substation and entrance buildings, the bus canopy, and double-height columns below grade. Every visible aspect of the public space of this project aims to blend the boundaries between art and architecture.

Finch West Station incorporates:

  • Cool roof and green roof;
  • Increased daylight levels to reduce electric lighting power usage;
  • Energy efficient HVAC system;
  • Reduced storm water runoff into the municipal drainage system by utilizing green roof and soft landscaping areas adjacent to other building runoff areas;
  • 100 secure and 13 short term bicycle parking spaces;
  • Landscape design with native and drought-tolerant species;
  • Integrated public art;
  • Barrier-free with one fully accessible entrance;
  • Maximising height and volume of station

Of both Pioneer Village and Finch West Stations, Will Alsop said, "I have to assume that on one of those really cold, miserable January mornings ... there will be people down there travelling to a job that they'd probably rather not do. What I want them to feel is a little bit of cheer, a little bit of joy."

Key Facts

Client Toronto Transit Commission
Status Complete
Value (m€)
aLL Design

More projects by this architect

Will Alsop 1947- 2018

Neuron Pod

Brownfield regeneration

The Beacon

M4 mixed-use development

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site