WUC RECLAIMING THE STREETS SYMPOSIUM

WEDNESDAY 19 SEPTEMBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Armadale Residence, Melbourne, Australia

Friday 01 Dec 2017
 

A rock solid residence

 
Armadale Residence by b.e architecture in Melbourne, Australia
B.E Architecture 
 
Armadale Residence by b.e architecture in Melbourne, Australia Armadale Residence by b.e architecture in Melbourne, Australia Armadale Residence by b.e architecture in Melbourne, Australia Armadale Residence by b.e architecture in Melbourne, Australia Armadale Residence by b.e architecture in Melbourne, Australia Armadale Residence by b.e architecture in Melbourne, Australia
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Granite has been used to great effect by B.E Architecture on this building’s facade in Melbourne 

The overall feeling of the three-storey residence in Melbourne, Australia is lightness - almost an ethereal floating quality created by the sun refracting over the granite façade. This is a contradiction to the reality of the 260 tons of granite which make up the building’s skin. 

The use of materiality and detailing also provides a similar contradiction in the form. The natural texture and irregularity of the split-faced material blurs the hard lines of the stacked rectilinear building. While the building is strong it sits quietly in its surroundings.

The use of three types of granite unifies the external and internal spaces. While all the materials are all substantial, when used together, there is evenness through the house. In order for this to work, the architectural detailing was integrated with fine craftsmanship by the builders and stone masons. Working together, we were able to create subtle variation in the materials and intricate details where slight change finish makes the same material fit for different function or application. In a few places this required thinking of atypical applications for the stone working with suppliers to push custom fabrications to add to the overall unification, especially in the master ensuite where a custom bath and basin where engineered from solid blocks of stone.

While there is permanence to the structure, the internal spaces are light and open, particularly in the living area where the fully retractable glazed doors open onto the adjacent courtyard.

The program for the house responded to the clients who were downsizing from a large family house to one that was more focused. While still accommodating rooms for visiting adult children, the house is centred around its use primarily by the couple. The rooms are purpose-built to meet their needs including shared study and extra-large master ensuite including a private outdoor shower in a secluded Japanese garden. This is a particularly unexpected detail in an urban property.

With a holistic approach, the in-house multi-disciplinary design team considered all elements of landscaping and interiors within the architecture plans. The landscaping responds to the clients’ desire to have diverse planted outlooks and terraces without the maintenance of a full lawn. Behind the privacy fence, giving little away to the street, a grove of Mount Fugi under planted with rosemary greet visitors when they enter the site. The kitchen and other living spaces direct sightlines to low maintenance plantings on the terrace.

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
b.e architecture

More projects by this architect

Canterbury Road Residence

Latest Jobs in Melbourne

Senior Architect

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site