WAN Awards

WEDNESDAY 24 JANUARY 2018

SEARCH   
 
Previous Next
 

Elderly Care Skarvet, Växjö, Sweden

Friday 24 Nov 2017
 

Tracing a pattern

 
Elderly Care Skarvet by Kjellander Sjöberg in Växjö, Sweden
Kjellander Sjoberg 
 
Elderly Care Skarvet by Kjellander Sjöberg in Växjö, Sweden Elderly Care Skarvet by Kjellander Sjöberg in Växjö, Sweden Elderly Care Skarvet by Kjellander Sjöberg in Växjö, Sweden Elderly Care Skarvet by Kjellander Sjöberg in Växjö, Sweden Elderly Care Skarvet by Kjellander Sjöberg in Växjö, Sweden Elderly Care Skarvet by Kjellander Sjöberg in Växjö, Sweden
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Intricate patterns of tiles enliven the façades of this unique building in Sweden 

The elderly care unit is a part of the city block of Skärvet, which is the starting point of Bäckaslöv,  a new urban district in Växjö, Sweden,  being developed along the railway connecting the city centre to the lake Norra Bergundasjön. 

The L-shaped building is the first phase and the cornerstone of the city block, offering mixed forms of tenure around a spacious, shared courtyard.

Common areas with good light conditions

The layout organisation is based on arranging all common and neutral areas into a central hub with individual departments located in each respective wing. The core of each department is its dining and living room, an open space reaching from façade to façade. Its large windows and tall ceiling heights provide great day light conditions.

Spaces for social interaction 

The common functions comprise an assembly hall, a conservatory, physiotherapy facility and a greenhouse on the rooftop with a view over the shared courtyard and the green recreation space. 

Lively façades

The design and configuration are strongly linked to the construction process. The variation in the façade is rationally achieved by using more joints than façade elements and by combining four sections of different types of tile patterns. The overall design thus resembles a textile pattern or a crocheted table cloth. Entrances, windows and roofs are accentuated by copper-coloured metal sheets, adding warmer tones. The building is designed to achieve LEED Platinum certificate and Skanska’s top level environmental classification.

Key Facts

Client Skanska
Status Complete
Value (m€)
Kjellander Sjöberg
www.kjellandersjoberg.se/

More projects by this architect

Fjällbäcken, Kiruna

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site