WAN Awards 2018

MONDAY 21 MAY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Apple Park Visitor Center, California, United States

Tuesday 21 Nov 2017
 

Apple Park Visitor Center opens to the public

 
Apple Park Visitor Center by Foster + Partners in California, United States
Foster + Partners 
 
Apple Park Visitor Center by Foster + Partners in California, United States Apple Park Visitor Center by Foster + Partners in California, United States Apple Park Visitor Center by Foster + Partners in California, United States Apple Park Visitor Center by Foster + Partners in California, United States Apple Park Visitor Center by Foster + Partners in California, United States Apple Park Visitor Center by Foster + Partners in California, United States
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Foster + Partners have created a delicate pavilion at the Apple Campus in California set against the backdrop of the Ring Building and Apple Park 

Bringing the experience of Apple Park closer to the public, the new Visitor Center in California, USA, opened for the first time on Friday 17.11.17. Designed by Foster + Partners as an exclusive public gateway to the company’s "spaceship" campus, Apple Park, it features an expansive roof terrace with stunning views of the main building that provides a unique glimpse into Apple Park itself.

Nestled within a carefully planted olive grove, an exceptionally transparent envelope sits below a floating carbon-fibre roof, which cantilevers over outdoor seating areas on either side. Its softly-lit timber soffit gives the interior an inviting warmth, while the full-height glazing dematerializes the building volume.

Visitors are greeted with a large scaled model of Apple Park – seemingly suspended in mid-air – milled and finished by the same machines that create the signature Apple products. Visitors also have the opportunity to get a closer look at the main building from the roof terrace of the Visitor Center, which offers an unmatched panoramic view of Apple Park. A delicate screen of thin, curved carbon-fiber fins shades the terrace, where people can relax and take photos against the lush backdrop of Apple Park.

Stefan Behling, Head of Studio, Foster + Partners commented, “The idea was to create a delicate pavilion where visitors can enjoy the same material palette and meticulous detailing seen in the Ring Building in a relaxed setting, against the backdrop of Apple Park.”

Special Apple merchandise, exclusive to the Visitor Center, is available as souvenirs. At the southern end of the Visitor Center is a café – a place of relaxation and repose, where visitors can enjoy the verdant Californian landscape that surrounds Apple Park.

Several elements from the main building are replicated at the Visitor Center to give people a taste of the precision detailing at Apple Park. For instance, the design of the staircases is inspired by the similar ones in the main building, clad with the same quartz stone, and the countertop at the café is made with the same marble as the main restaurant.

Commenting on Steve Jobs deep involvement with the design and development of the overall campus site Apple CEO Tim Cook said: "Steve's vision for Apple stretched far beyond his time with us. He intended Apple Park to be the home of innovation for generations to come. The workspaces and parklands are designed to inspire our team as well as benefit the environment. We've achieved one of the most energy-efficient buildings in the world, and the campus will run entirely on renewable energy."

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Foster + Partners
www.fosterandpartners.com

More projects by this architect

Venice Architecture Biennale Pavilions

Tech Spot #101: Node

PGA TOUR HQ

Murray Hotel

3Beirut

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site