Healthy Design Healthy Place

THURSDAY 23 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Kanaal, Wijnegem, Belgium

Friday 03 Nov 2017
 

Kanaal begins a new chapter in Belgium

 
Kanaal by Axel Vervoordt in Wijnegem, Belgium
Jan Liegeois 
 
Kanaal by Axel Vervoordt in Wijnegem, Belgium Kanaal by Axel Vervoordt in Wijnegem, Belgium Kanaal by Axel Vervoordt in Wijnegem, Belgium Kanaal by Axel Vervoordt in Wijnegem, Belgium Kanaal by Axel Vervoordt in Wijnegem, Belgium Kanaal by Axel Vervoordt in Wijnegem, Belgium
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This impressive adaptive reuse project in Belgium has provided a new home for the Axel Vervoordt Company 

Axel Vervoordt Company has announced the completion of Kanaal, a cultural and residential complex featuring new exhibition spaces, a multi-use auditorium, and permanent installations by major artists. On November 30, 2017, the transformation of Kanaal, the industrial site that serves as the headquarters for the Axel Vervoordt Company, will be completed. This represents a major milestone in the company’s history and the life of the founder, continuing a 45-year tradition of revitalising historic architecture to present an enduring philosophy of living with art. The site’s grand opening features the inaugural exhibition by the Axel & May Vervoordt Foundation at Kanaal: • The inaugural exhibition by the Axel & May Vervoordt Foundation, opens on November 30, 2017 and features masterpieces from the collection by ZERO and Gutai artists presented alongside ancient and archaeological works, to symbolise a universal dialogue between East and West. 

The grand opening also features three contemporary art exhibitions presented by the Axel Vervoordt Gallery. • Saburo Murakami: Retrospective (1954-1996), opens on November 30, 2017 through March 17, 2018 – Terrace Gallery • Lucia Bru: Rien ne change de forme comme les nuages, si ce n’est les rochers (L’archipel de la Manche, Victor Hugo) opens on November 30, 2017 – January 13, 2018 – Escher Gallery • El Anatsui: opens on October 10, 2017 – January 13, 2018 – Patio Gallery The Kanaal project is the realisation of the company’s vision to create a diverse artistic, cultural, residential, and commercial destination surrounded by nature. Originally built in 1857, the red brick warehouses and grain-storage silos of the former malting distillery have been transformed over the last decade into a 55,000 square meter complex. The site now includes 98 apartments, 30 offices and supporting facilities, an artisanal French bakery by Poilâne, an organic, fresh market by CRU, a restaurant, and multi-use auditorium, alongside the Vervoordt company’s offices, research, workshops and restoration facilities, showrooms, and exhibition spaces. Permanent installations by Anish Kapoor, Tatsuo Miyajima, Marina Abramovi?, and James Turrell are showcased. The buildings that house the new spaces dedicated to the Axel & May Vervoordt Foundation and the Axel Vervoordt Gallery have been designed by Axel Vervoordt himself, in collaboration with the architect Tatsuro Miki, a partnership that has produced many projects based on Wabi principles. 

The new exhibition spaces are installed side-by-side to respect the past, and a personal collection built over five decades, while also looking toward the future. The architecture harnesses the principles of sacred mathematical proportions, and is embedded with natural light throughout. The exhibition spaces are positioned to allow each artistic experience to breathe, offering visitors a unique journey through the latest evolution of the Vervoordt legacy. 

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Axel Vervoordt
www.axel-vervoordt.com
 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site