Healthy Design Healthy Place

TUESDAY 21 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Surfboard House, New York, United States

Thursday 02 Nov 2017
 

Bouncing back in Breezy Point

 
Surfboard House by BFDO Architects in New York, United States
BFDO Architects 
 
Surfboard House by BFDO Architects in New York, United States Surfboard House by BFDO Architects in New York, United States Surfboard House by BFDO Architects in New York, United States Surfboard House by BFDO Architects in New York, United States Surfboard House by BFDO Architects in New York, United States Surfboard House by BFDO Architects in New York, United States
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Five years after Hurricane Sandy devastated this cooperative beachfront community a project built upon a lot that had been reduced to sand is complete 

Houses in Breezy Point, Queens, New York, are set close together and linked by pedestrian paths; cars are confined to lots at the periphery. The client’s site was unusually wide, with 68 feet of south-facing beach frontage. Flood regulations required BFDO Architects to build at least six feet off of the ground, while co-op regulations put the maximum building height at 28 feet. The co-op also required a setback from the lot line of 32 feet at the lot’s widest point. The resulting building envelope was much shallower than wide, allowing nearly every room to have an ocean view. One of the primary design strategies was stepping the south-facing facade to allow windows to wrap corners. That created diagonal sightlines up and down the beach, framing vistas and visually expanding the interior spaces. Angled roof profiles and ceiling finishes also direct the eye upward and outward. 

Access to the house is provided in two places. A stair leading from the beach lands on a deck that spans the width of the house (and has become a prime party location). The west side of the house abuts a pedestrian pathway. A separate switchback stair gives access from that path to the side entrance, which slides between volumes corresponding to the living room and an indoor-outdoor bath/shower. Because it is accessible from outside, that sky lit bathroom it provides a place to rinse off and deposit bathing suits and towels before entering the house.

These two entrances flank the living room volume, which is defined by a raised cedar-clad ceiling, nine-foot tall south-facing sliding glass doors and a diagonally pitched roof. Across from the dining area, the kitchen abuts the stair to the second floor in an L-shaped alcove. The clients wanted separate zones for adults and children to live and entertain in. That was accomplished by locating the master suite on the main floor, so that the children can have the second floor to themselves.

On the east side, the master bedroom has wraparound windows looking east toward undeveloped beach frontage. A bathroom and walk-in closet buffer the bedroom from a parking lot to the north. A level change allows part of the deck to connect directly to the master suite.

Upstairs, three small bedrooms feel expansive thanks to their corner views.  A rec room opens onto a covered deck. The fibreglass-wrapped roof culminates in a large “surfboard-like” overhang that protects the first floor from solar heat gain. White cedar cladding wraps the building and roof overhangs and encases the sides of the deck, helping the house fit in despite its newness.

[Source V2com]

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Active
Value (m€)
BFDO Architects
 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site