Healthy Design Healthy Place

TUESDAY 21 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

The Sisters, La Malbaie, Canada

Monday 23 Oct 2017
 

A Canadian double act

 
The Sisters by Anik Péloquin architecte in La Malbaie, Canada
Anik Péloquin architecte 
 
The Sisters by Anik Péloquin architecte in La Malbaie, Canada The Sisters by Anik Péloquin architecte in La Malbaie, Canada The Sisters by Anik Péloquin architecte in La Malbaie, Canada The Sisters by Anik Péloquin architecte in La Malbaie, Canada The Sisters by Anik Péloquin architecte in La Malbaie, Canada The Sisters by Anik Péloquin architecte in La Malbaie, Canada
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Rather than renovate their existing home the owners of this project created a ‘sister’ home for the house that they owned  

The owners of this home purchased a small house on a secluded lakeside lot in La Malbaie, Canada. For its first three decades, the house was used as a hunting lodge, then it became the summer home for the Sisters of Charity. The urbanite owners lived there sporadically for six years to acclimate themselves to the natural setting and define their needs.

Because it would have been very expensive to renovate the house, they soon decided to opt for a new construction instead and engaged Anik Péloquin architecte to design the new building. The existing house would remain standing as the “big sister” bearing witness to the history of the place. It would become a bunkhouse for guests.

The new house – the “little sister” – is clad in tamarack. It has two bedrooms, a bathroom, kitchen and lounge areas. To ensure strong integration, the volume was defined before the interior was laid out. Its size is modest, and the unique shape of the roof meets the owners’ requirements while harmonizing with the big sister and the landscape. On the west and south sides, the roof’s overhang makes it possible to keep the outside walls low, consistent with the scale of the older house. The proportions are also in line with the lake and the tree line on the far shore. To the east and north, the roof rises steeply to the ridgeboard, more than 25 feet off the ground, echoing the surrounding trees and a church steeple, evoking the site’s history. Inside, the edges defined by the roof shape the volumes of the living room and the master bedroom, the only room on the second floor. White-stained pine softly diffuses the light.

The project is a reflection on the integration of a new building into a natural setting. It is not intended to dominate the landscape, but to be a part of it. The volume, scaled appropriately to the site, becomes an ideal setting for the lives that unfold here, both indoors and out.

[Source V2com]

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Anik Péloquin architecte
 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site