Healthy Design Healthy Place

FRIDAY 24 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Macquarie University building, Sydney, Australia

Thursday 21 Sep 2017
 

NBRS Architecture update an Australian seat of learning

 
Macquarie University building by NBRS ARCHITECTS in Sydney, Australia
Image credit: Alex Mayes 
 
Macquarie University building by NBRS ARCHITECTS in Sydney, Australia Macquarie University building by NBRS ARCHITECTS in Sydney, Australia Macquarie University building by NBRS ARCHITECTS in Sydney, Australia Macquarie University building by NBRS ARCHITECTS in Sydney, Australia Macquarie University building by NBRS ARCHITECTS in Sydney, Australia Macquarie University building by NBRS ARCHITECTS in Sydney, Australia
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This adaptive reuse project has unlocked the potential of an existing building and created a productive workspace for the next generation of academics 

NBRS Architecture have transformed one of the oldest structures on Macquarie University’s campus – the Faculty of Science & Engineering’s Millar building on Wally’s Walk.

The vision for the refurbishment was to create an energy and space efficient contemporary workspace that encourages collaboration whilst respecting the historical, social and aesthetic significance of the building.

By revitalising the existing fabric NBRS enhanced the appearance of the building, improved street presence and created a sense of arrival to the University’s main courtyard.

A new bright and airy three storey glazed atrium provides a physical link between the eight storey Millar (E7A) building and the adjacent E7B. The atrium is activated with a café and provides space for individual research as well as promoting the chance encounter and collaborative learning.

To help support the University’s One Planet ecological footprint target, sustainability was key to the project. Retention of the existing façade significantly reduced carbon impact, high performance glazing has reduced solar heat gain and the use of natural ventilation has been maximised throughout.

Andrew Duffin, Design Director at NBRS said: “The renewal and space upgrade of the Millar building is a perfect example of the benefits of retrofitting rather than rebuilding. By unlocking the potential of the existing building, we have provided a more sustainable, comfortable, healthy and productive workspace for the next generation of academics.”

“We are proud to have assisted the University with their goal of creating a vibrant and sustainable campus that supports the academic pursuits of its students and staff.”

Nick Myall
News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
NBRS ARCHITECTS
www.nbrs.com.au/

Latest Jobs in Sydney

Practice Director - National

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site