Healthy Design Healthy Place

WEDNESDAY 22 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Valley, Amsterdam, Netherlands

Friday 08 Sep 2017
 

MVRDV breaks ground in Amsterdam

 
Valley by MVRDV in Amsterdam, Netherlands
MVRDV 
 
Valley by MVRDV in Amsterdam, Netherlands Valley by MVRDV in Amsterdam, Netherlands Valley by MVRDV in Amsterdam, Netherlands Valley by MVRDV in Amsterdam, Netherlands Valley by MVRDV in Amsterdam, Netherlands Valley by MVRDV in Amsterdam, Netherlands
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

12/09/17 Dushko, Gaborone
Fake anarchism contrived romanticism = green kitch.
Mr Maas and MVRDv can do much better, and usually do.
 

Valley is part of Amsterdam’s ambition to transform the Central Business District Zuidas area into a more liveable and complete urban quarter 

Mid-August marked the start of construction for Valley, a 75,000 sq m, green-terraced, mixed-use building located on the Amsterdam’s Central Business District Zuidas. MVRDV’s competition-winning design for OVG Real Estate was selected by the Municipality of Amsterdam in 2015 and will include apartments, offices, an underground parking, a sky bar and various retail and cultural facilities. The design and programme mediates between human scale, nature and the atmosphere of the business district. Completion is set for 2021.

In twenty years, the Zuidas area of Amsterdam has developed into the Netherlands main international business centre, which resulted in a reduced focus on residential interests. The development of Valley is part of the city’s ambition to correct this by transforming the area into a more liveable and complete urban quarter, welcoming large amounts of residents and additional public facilities to the area over the next decade. 

Valley’s three peaks of varied heights reach up to a maximum of 100m at which the publicly accessible Sky-bar sits, spread out over the top two stories, offering panoramic views over Amsterdam. The building consists of 196 apartments, 7 stories of offices, a three-story underground parking with 375 parking spots and various retail and cultural facilities. From street level, a pedestrianised path, running along retails functions, terraces and roof gardens, leads up to the central valley-area spread across the 4th and 5th level and surrounds the central tower. Internationally renowned landscape architect Piet Oudolf designed all of Valley’s vegetation, focusing on a year-round green appearance. The project derives its name from this publicly accessible valley.

Valley’s location is defined by transition. It sits on the border between residential and commercial functions. It forms the connection between green sports fields and the dense urban setting of the business centre and it initiates the change from the smaller scaled buildings of the inner city to the large volumes that define the South-axis. The concept of the building is rooted in this idea of transition. By placing the residential volumes on top of the multifunctional plinth and pushing them to the very edge of the envelope, the resulting volume reads as one single entity. In mirroring the corporate surroundings through of its reflecting glass exterior façade, the design acknowledges its corporate heritage and visually connects to its immediate neighbours. In direct contrast to this, the inner façade is defined by a series of rugged, stone terraces with large planters, covering the building in vegetation and bringing a sense of human scale to the volume. Through this opposing treatment of the facades, the duality of the resulting volume, which is reminiscent of a carved out block, is expressed: The corporate vs the residential. The XL vs the human scale.

"Valley combines residential apartments with a green environment that offers panoramic views of Amsterdam”, says Winy Maas, MVRDV co-founder. “A lively plinth offering a range of commercial activities has some offices above and is topped finally with residences. The carving out of the resulting block ensures that it becomes less introverted than existing buildings in the Zuidas. There will be many terraces, both private and public, filled with people, flowers, plants and outdoor seating."

Publicly accessible from ground floor is the Grotto, a large interior space, fully clad in natural stone and lit by two great skylights that double as water filled ponds on the valley above. The Grotto serves as both a living room for the residents of Valley as well as a Grand Foyer for all other activities in the building, ensuring a lively atmosphere throughout the day.

MVRDV’s design for Valley emphasises the contrast between the corporate history and the more residential future of the Zuidas. Its offices boast high floor-to-ceiling windows, large, brightly lit floorplates and full-service amenities. The residential levels have large openable windows and sliding doors for outdoor spaces integrated within the stone facades. Outdoor ceilings and terraces are clad in natural stone as well, as are the fixed, automatically hydrated planters of varying heights that facilitate Valley’s distinct green appearance. Full glass railings protect residents against wind and sound without impeding on their panoramic views.

The jagged, natural stone façade is defined by using a parametric tool developed in collaboration with Arup Amsterdam. This allowed for much needed real-time control over quantities of daylight and sunlight, over structural limitations and required privacy, amongst other things. The resulting overall variation of Valley’s building volume means that no two apartments are alike, creating a wide variety of housing types with unique plans for its inhabitants.

The abundance of outdoor spaces and communal green area’s promotes health and well-being whilst at the same time, contributes to the buildings green ambitions. In addition to a -0.3 EPC rating and a GPR score of 8, Valley will aim for a BREEAM-NL Excellent rating. 

MVRDV worked together with Deltavormgroep & Piet Oudolf on landscape design, Van Rossum for structural engineering, Deerns for Installations (HVAC), DGMR on building physics and energy efficiency strategy and Inbo for construction engineering. The investor is the RJB Group of Companies and contractors G&S Bouw and Boele & van Eesteren. Completion is set for summer 2021.

Key Facts

Client
Status On Going
Value (m€)
MVRDV
www.mvrdv.nl

More projects by this architect

Library

Veranda Offices

The Sax

Salt

Ilot Queyries

More Projects

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site