WUC RECLAIMING THE STREETS SYMPOSIUM

SATURDAY 22 SEPTEMBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Mosman House, Sydney, Australia

Monday 21 Aug 2017
 

Changing perspective

 
Mosman House by Rolf Ockert in Sydney, Australia
Rolf Ockert 
 
Mosman House by Rolf Ockert in Sydney, Australia Mosman House by Rolf Ockert in Sydney, Australia Mosman House by Rolf Ockert in Sydney, Australia Mosman House by Rolf Ockert in Sydney, Australia Mosman House by Rolf Ockert in Sydney, Australia Mosman House by Rolf Ockert in Sydney, Australia
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

When viewed from the street this home seems quiet plain but the picture changes as the house opens up  

One of the projects longlisted for the WAN House of the Year 2017, this home in Sydney, Australia, has been designed by Rolf Ockert to be an architectural experience from beginning to end, while being first and foremost a family home.

The street presentation is quiet and humble while the interior spaces reveal increasingly more of the home’s character as one progresses through the house towards the harbour reserve, from reduced private spaces to spatially complex family areas.

The house is conceived as two pavilions arranged on each side of a central courtyard. The front pavilion contains bedrooms and amenities.The rear pavilion, opening to the nature, contains a variety of living spaces and a large study. The kitchen and dining are on the top floor, though below the entry level, due to the steep fall of the site now sitting high, offering fantastic views.

Below this the large living room, empowered by the topography to a dramatic double height space, reaching to the reserve via a large deck, sunken conversation pit and waterfall edge pool.

The pavilion concept ensures that the house sits on the site in a suitable scale. The swimming pool, conversation pit and decks off the living spaces connect the house to the harbour reserve.

The house follows the steep fall of the long site, opening up in many different ways to the landscape while being solid and windowless to the sides which ensures privacy where neighbours are close. 

The connectivity between the spaces on each side of the courtyard is important, as is the ability for all spaces to gain excellent access to light and views of one sort or another.

The courtyard is a source of ventilation and cooling for the home and performs well. It is also ornamental insofar that is has a garden at the base, in effect another outdoor room that is cool in summer. The side glazed wall to the building has a powerful sculptural copper screen element from top to bottom.

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Rolf Ockert

Latest Jobs in Sydney

Head of Interior Design

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site