CTBUH

WEDNESDAY 24 OCTOBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Jon M. Huntsman Hall, Utah, United States

Monday 14 Aug 2017
 

LMN Architects creates a gateway to education

 
Jon M. Huntsman Hall by LMN Architects in Utah, United States
Kevin Scott 
 
Jon M. Huntsman Hall by LMN Architects in Utah, United States Jon M. Huntsman Hall by LMN Architects in Utah, United States Jon M. Huntsman Hall by LMN Architects in Utah, United States Jon M. Huntsman Hall by LMN Architects in Utah, United States Jon M. Huntsman Hall by LMN Architects in Utah, United States Jon M. Huntsman Hall by LMN Architects in Utah, United States
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This project aims to provide an engaging social experience while contributing to the sites overall educational mission 

The $50 million Jon M. Huntsman Hall at Utah State University’s Huntsman School of Business embodies the next evolution in business school design. The design, a collaboration between lead designers LMN Architects and architects of record GSBS Architects, celebrates the School of Business’ team-based pedagogy which supports a wide range of interactions—student/student, student/instructor, and student/professional—and fosters community with connections to the surrounding campus and landscape beyond. “The Jon M. Huntsman Hall is emblematic of our vision and values and promotes interaction just through its very design,” says Associate Dean Dave Patel. “It is a place for people to be involved with others, for active learning, for interaction, collaboration, for teamwork. Itis a space that promotes community.”

Located at the edge of campus on a main thoroughfare, Huntsman Hall creates a gateway to the School, catalyzing interactions with business leaders and local entrepreneurs while creating a welcoming statement to visitors arriving on campus. The new building is composed of two three-story brick classroom wings connected with a highly-transparent circulation and collaboration zone. The classroom wings form a central courtyard with the existing George S. Eccles Building (built in 1970). The central, south-facing collaboration zone features a 315-foot-long window wall, providing expansive mountain views from the Cache Valley. “We wanted to create an engaging social experience which contributes to the educational mission, enriched by its relationship to the surrounding mountainous landscape juxtaposed with the historic campus core.” Mark Reddington, FAIA, Design Partner, LMN.

The new building (125,800 sq ft, plus a 10,100 sq ft renovation of the Eccles building) more than doubles the size of the Eccles Building, seamlessly expanding the existing facility with break-out rooms and state-of-the-art classrooms (both tiered and flat-floor), team rooms, event spaces, and research centers designed to cultivate face-to-face, small group activity. The upper floor houses research, student services and professional outreach with a flexible open plan office design, including a series of ‘Centers’ that expand the School's networking reach. A signature meeting room with a banquet capacity of 200 enables the School to host conferences and major indoor events. Large, glazed stairs, openings between floors, and views across the atrium and courtyard create visual connections throughout. Generous circulation spaces were designed to provide views to nature and natural light, seating for small groups, and eddies outside classrooms for informal conversations.

Team rooms, which figure prominently within the circulation spaces, are clad with dark walnut wood paneling and feature large glass panels and doors. The classrooms, board room, and event-space interiors employ anigre wood slats and paneling to provide a warm business environment. Terrazzo floors and bright ceilings with linear light fixtures run throughout the corridors and radiate around the building knuckle to emphasize the curving geometry. The central courtyard serves as an exterior community space that’s enjoyed throughout the year. Outside, a grove of ginkgo trees contrasts with the brick walls of the new building and provides shade from the summer sun.

LMN’s in-house Tech Studio provided analysis to optimize the high-performance glazing and design of the brise-soleil that wraps the south-facing collaboration space. LEED Silver certification is targeted. 

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
LMN Architects
www.lmnarchitects.com

More projects by this architect

Asian Art Museum

WAN Sustainable Building of the Year Winner

Vancouver Convention Centre West

Vancouver Convention Centre West

Vancouver Convention Centre

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site