PFHD

SUNDAY 17 DECEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Unilever Headquarters, Jakarta, Indonesia

Monday 07 Aug 2017
 

Aedas captures Indonesian culture

 
Unilever Headquarters by Aedas in Jakarta, Indonesia
Owen Raggett 
 
Unilever Headquarters by Aedas in Jakarta, Indonesia Unilever Headquarters by Aedas in Jakarta, Indonesia Unilever Headquarters by Aedas in Jakarta, Indonesia Unilever Headquarters by Aedas in Jakarta, Indonesia Unilever Headquarters by Aedas in Jakarta, Indonesia Unilever Headquarters by Aedas in Jakarta, Indonesia
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The Aedas-designed Unilever HQ in Indonesia incorporates three key elements of Indonesian culture – community, diversity and nature – into the design 

The new Aedas-designed Unilever Headquarters has opened in Jakarta, Indonesia. It is located in the BSD Green Office Park, the country’s first green office district which was also masterplanned by Aedas. The new office houses all the Unilever employees from four separate offices in Jakarta under one roof with the architectural and interior designs embodying the global company’s vision, values and European heritage within an Indonesian context. 

The new building is designed with the concept to support the spirit of community, collaboration, engagement and agility. Referenced to the traditional village planning in Indonesia, it has a ‘square’, ‘main roads’, and ‘streets’ to create a sense of community. The planning is focused on engaging group and individual work into zones to induce collaboration while maintaining privacy. The top four floors are office spaces with break-out areas; while the ground floor is dedicated to public and shared facilities. Surrounding the central, light-filled atrium that serves as a large event space are common facilities including a mosque, staff dining area, day care centre, fitness centre, beauty salon and multi-purpose hall. 

All community spaces are well connected to encourage interaction and embrace diversity. Indonesian batik fabrics, recycled teak timber, furniture and imagery of Indonesia used throughout the headquarters create a sense of place.

The building curtain wall system maximises daylight penetration. The façade is clad with grey aluminum blade louvers of varying depth to provide shading and reduce heat gain. There are no enclosed offices in order to provide best access to natural light and views for all staff. Enclosed meeting rooms are placed around the core. 

The indentations on the facade create indoor and outdoor green pockets. Each of the four building wings are connected by piazzas which are located where the building is indented. There are also outdoor landscaped decks and rooftop for staff and guests to enjoy. 

This is a uniquely Indonesian headquarters building that incorporates three key elements of Indonesian culture – community, diversity and nature – into the design.

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Aedas
www.aedas.com

More projects by this architect

Lè Architecture

Zhuhai Hengqin Headquarters Complex (Phase II)

European School Yangmingshan Campus Redevelopment Project

China World Trade Center Phase 3C

Gmond International Building

More Projects

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site