WAN Urban Challenge

SUNDAY 20 AUGUST 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Wind Tower, Salmiya, Kuwait

Thursday 27 Jul 2017
 

AGi Architects channel the wind in Kuwait

 
Wind Tower by AGi architects in Salmiya, Kuwait
AGi architects 
 
Wind Tower by AGi architects in Salmiya, Kuwait Wind Tower by AGi architects in Salmiya, Kuwait Wind Tower by AGi architects in Salmiya, Kuwait Wind Tower by AGi architects in Salmiya, Kuwait Wind Tower by AGi architects in Salmiya, Kuwait Wind Tower by AGi architects in Salmiya, Kuwait
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

AGi Architects have taken the idea of the traditional middle-eastern courtyard typology and developed it volumetrically in this granite fronted tower 

Wafra Vertical Housing introduces a new concept to urban living that adapts to the evolving lifestyle of 21st Century contemporary Kuwait. Considering the increasing demand for land in the city, the transformation of single family dwelling typologies becomes a must, where tenants should be able to enjoy privacy as well as benefit from vertical solution amenities and prime location.

Understanding and reinterpreting local environmental techniques is one of the main targets of this design. The services core of the building is thus located on the southern wing, in order to minimize sun exposure and consequently reduce energy consumption – acting as a thermal barrier to the rest of the building. Hence, minimum openings are placed on the aforementioned façade, while on the other hand the building opens to the North, facing the sea and enjoying its privileged views. Optimal opportunities for natural lighting and cross ventilation also become an essential driving force for the design, which give the tower its character and determine its final orientation. Taking the idea of the traditional middle-eastern courtyard typology and developing it volumetrically, the initial concept flourishes in the form of the tower. The courtyard is no longer constrained to the core of the building; instead, it borrows light and ventilation from the facade, funnels it through the pool area and flows through all levels finding its way out through the opposite façade.

Granite stone is chosen for the façade, in order to give the tower an aspect of a monolithic sculpture that is carved by the wind, in contrast with the smooth surfaces of the interior courtyard that are rendered in white plaster.

Functionally and geometrically, the tower is raised on a plinth that comprises two levels, where public spaces – including swimming pool and gym area – are located. The apartments rise up organically and allow for light and ventilation to penetrate through. Full tower height is 13 levels, where 12 duplex apartments are piled in order to preserve privacy. An extra penthouse crowns the building, including rooftop gardens and terraces that are advantageously profited.

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
AGi architects
www.agi-architects.com

More projects by this architect

Three Garden’s House

Wall House

Hisham A. Alsager Cardiac Center

Al-Ghanim Clinic

Secret House

More Projects

 
UK Construction Week 2017
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site