Rolflex

THURSDAY 21 SEPTEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

La Colombière, Sutton, Canada

Thursday 13 Jul 2017
 

Deep in the woods

 
La Colombière by YH2 Architecture in Sutton, Canada
YH2 
 
La Colombière by YH2 Architecture in Sutton, Canada La Colombière by YH2 Architecture in Sutton, Canada La Colombière by YH2 Architecture in Sutton, Canada La Colombière by YH2 Architecture in Sutton, Canada La Colombière by YH2 Architecture in Sutton, Canada La Colombière by YH2 Architecture in Sutton, Canada
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The exterior of this woodland house in Canada recalls the bark of the tall surrounding conifer and is covered in dark cedar 

Initially built as a small storage space by the first owner who was a lumberman, the shed was later rearranged into a forest refuge by its next owners. La Colombière (Dovery) thus represents the completion and third phase of this simple one-storey construction into a true retreat expanding on three floors.

In an attempt to preserve the surrounding nature, the footprint of the building remained untouched. This new phase inspired itself from the natural growth of trees. The link of the tree/house to the soil remains the same while growing vertically and developing an aerial volume reminiscent of tree canopies.

By following such principles, the extension was done without any trees being cut or heavy machinery, which could have spoiled the natural environment offered by the forest. Recalling the bark of the tall surrounding conifer, the exterior volume is covered in dark cedar.

La Colombière’s vertiginous interior is a space painted all in white. Materials and structure of the previous phase are kept and uninterrupted so that the addition acts as an extension rather than an insertion.

On the ground floor, a simple space with exposed structure offers a direct link between rooms and towards the forest’s soil. On the upper floors, each room opens into a vast vertical shaft punctured by an ultra light stairwell, an aerial structure. On the last floor, an exterior covered terrace acts as white perch from where one can admire the surroundings.

La Colombière is a refuge perched in the forest reminding us of bird huts.

From the architects

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
YH2 Architecture

More projects by this architect

The house of sculptor Jarnuszkiewicz

Coupée Croisée

les Jumelles

Trihaus

 
UK Construction Week 2017
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site