WAN Awards 2018

TUESDAY 22 MAY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Restrooms and technical room, Skjervsfossen, Norway

Monday 03 Jul 2017
 

A rock solid addition

 
Restrooms and technical room by Fortunen in Skjervsfossen, Norway
Fortunen 
 
Restrooms and technical room by Fortunen in Skjervsfossen, Norway Restrooms and technical room by Fortunen in Skjervsfossen, Norway Restrooms and technical room by Fortunen in Skjervsfossen, Norway Restrooms and technical room by Fortunen in Skjervsfossen, Norway Restrooms and technical room by Fortunen in Skjervsfossen, Norway Restrooms and technical room by Fortunen in Skjervsfossen, Norway
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This project in Norway accentuates and enhances the experience of the natural landscape that surrounds it by using local stone  

On the site of Skjervsfossen (Skjervet waterfall), in Norway, Fortunen have designed a small service building consisting of two restrooms and a small technical room, while the landscape design is made by Østengen & Bergo. The client, Nasjonale turistveger, challenged Fortunen and Østengen & Bergo to accentuate and enhance the experience of the natural landscape, whilst not competing with it. The overall aspiration was to create a unique and surprising experience. The main concept has been to make the wild nature accessible without hurting it.

The service building designed by Fortunen AS is the winner of the World Architecture News Small Spaces Award 2016

The wider context surrounding the building is both breathtaking and exciting. The river Storelvi flows from a semi-open agricultural landscape, into a narrow channel formed by rock, finally dropping dramatically, creating the impressive two-step waterfall. The building itself sits within a larger open landscape and takes advantage of wide views towards the steep mountain walls, and the moving valley. Rough, yet poetic walking paths and steps, laid by a team of Sherpa’s from Nepal, pass through the landscape.

During the analysis of the site, Østengen & Bergo found several points of cultural interest in the area around Skjervsfossen. The terrain is steep and was almost impossible to move through, and a trail made of natural stone became a central nerve of the project. It connects the different experiences of the waterfall and places of interest, creating a meeting of nature and culture. The trail is formed in terrain, and represents a different design than the more stringent formed universal pathways and service area with parking, restroom and picnic facilities.

The building itself is located within a larger open landscape and takes advantage of wide views towards the steep mountain walls, and the moving valley. Creating strong references to the site and its surroundings was an important feature of the project. The building appears as a small piece of the mountain, carved out of the rock and relocated to the other side of the riverbank. The shape makes it a non-house, being a sculpture of the solid rock. Fortunen had a desire to create an interior distinct from its external setting. Contrasting the outside solid rock, the internal walls are covered with deep, warm coloured plywood. A sharp glazed section of wall opens towards the river, creating views over the moving water, forest and mountains beyond which rises towards the sky.

Local, natural stone is the main material in the restroom building, service area and nature trails. The colour scheme is carefully adapted to the environment, with robust designed fences in rebar (reinforcement iron) and benches in concrete. Tufts of removed grass was stored during construction and put back in place afterwards. Both in design and execution phase, the rough landscape and rich vegetation by the waterfall has been treated as fragile. The architect's and landscape architect’s intention has been to make gentle interventions that look like they have always been in this terrain – despite their modern form. The combination of contemporary form, ancient craft and local materials create a timeless dimension to the project. 

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Fortunen
fortunen.no/
 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site