Healthy Design Healthy Place

SUNDAY 19 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Salt, Amsterdam, Netherlands

Friday 30 Jun 2017
 

MVRDV breaks ground in Amsterdam

 
Salt by MVRDV in Amsterdam, Netherlands
MVRDV  
 
Salt by MVRDV in Amsterdam, Netherlands Salt by MVRDV in Amsterdam, Netherlands
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

An old harbour area in Amsterdam is being brought back to life by projects like this one by MVDRV 

On the 29th June the groundbreaking ceremony took place marking the beginning of construction for Salt – a 3,700 sq m office building offering flexible workspace in a prime harbour location part of Amsterdam’s port redevelopment of Minervahaven.

Salt is five levels high and a 30m x 30m x 20m cube-shaped building with distinct concrete frames stacked on top of each other. The concrete frames house a variety of different windows permeating the façade to keep the individuality of each 5m x 4m unit. Windows are arranged in a random order so that the buildings' distinct glass and concrete façade offers a different view depending on what side it is approached from.

“The area around Minervahaven still has an industrial feel to it due to its scale which is different from older harbour areas that have been transformed in the past. So no bricks here but concrete as a base for the new volumes. Our design reflects this industrial heritage, by creating concrete loft-like spaces using exposed and raw materials, but also by opening up the façade to great views of the harbour’’, says Jacob van Rijs, co-founder MVRDV.

All of the building’s flexible loft-style working spaces are offered as rental spaces that can either consist of a whole floor or divided into smaller units. A private roof garden introduces a social gathering space at the south facade of the building while the full height lobby space with its grand cascading stair, connects the various levels vertically. 

MVRDV was commissioned to design Salt by NIC Building Ambitions and will work together with: Firmus Vastgoed, Bulters & Bulters, Barten Groep, Ikaabee (structural engineers), Denned (MEP engineer) and Hamel Regeltechniek (MEP advisor). The project completion date is set for January 2018.

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Planned
Value (m€)
MVRDV
www.mvrdv.nl

More projects by this architect

Library

Valley

Veranda Offices

The Sax

Ilot Queyries

More Projects

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site