Healthy Design Healthy Place

THURSDAY 23 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

New'R, Nantes, France

Tuesday 27 Jun 2017
 

Hamonic and Masson follow the curve

 
New'R by Hamonic+Masson & Associés in Nantes, France
Takuji Shimmura 
 
New'R by Hamonic+Masson & Associés in Nantes, France New'R by Hamonic+Masson & Associés in Nantes, France New'R by Hamonic+Masson & Associés in Nantes, France New'R by Hamonic+Masson & Associés in Nantes, France New'R by Hamonic+Masson & Associés in Nantes, France New'R by Hamonic+Masson & Associés in Nantes, France
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This unique building takes its place in a strategic location in Nantes and draws on some significant architectural influences 

As solving inner city housing issues continues to dominate the agenda for architects and housing professionals, WAN Urban Challenge Task Force members, Hamonic and Masson, unveil a striking project in the city of Nantes, France.

Composed of curved angles and surrounded by undulating balconies, New’R pays homage to Oscar Niemeyer as well as to the ar­chitecture of the 1970s French Riviera, (André Minangoy and Michel Marot’s “Marina Baie des Anges”, for example) and finally the hedonistic fantasy of Miami Beach! Sensual and multi-directional, the building is located at a pivotal point between the ‘Mail Picasso’ and the new neighbourhood currently being developed alongside the rail infrastructure. Framing and capturing the existing location, New’R embraces the site and forms a new landscape. 

The building’s volume compliments the surrounding scales through its sculpted effect. The construction of intermediate landings creates a sequence within the volume and the piston-like morphology facilitates a graduated system of high-rise living. Its strategic position and impact on the site offer a range of interpretations depending on one’s proximity to the building, evoking multiple responses and sensations.

A range of detail on the skyline creates variation in form and invites a number of uses of the various roof terraces. This enables neighbouring local residents to appreciate the building’s different scales from a distance whilst also providing diversity and variety for the inhabitants. The design plays on the idea of movement, backgrounds and multiplicity.

The question of public space and its extension through the project was a prerequisite and is a condition that will not only invite different activities and interactions, but also establish a strong link between the shared, public space of the road and the building.

The city’s flow of pedestrians, cars and bicycles and the mixed programme (parking, retail, office space and housing) interweave and embellish the ground floor, creating a “pedestrian level volume.” The building’s transparency, depth and various perspectives engender a dynamism and liveliness around the perimeter of the project, consequently enriching the surrounding environment.

Housing constitutes 80% of the city. It’s a bit like water for the human body. We must therefore make this 80% exceptional, as the life and richness of a city are its inhabitants. We have provided diversity within the collective by creating multiple exterior spaces and apartments with a range of typologies. There are forty differing typologies for 156 apartments, meaning the repetition inherently found in housing projects is offset by the tower’s uniqueness, which seeks to provide a sense of belonging and identity. 

Plant containers are built into the balcony railings of the apartments situated on the lower floors. These flowering baskets allow dwellers to tend aromatic plants and flowers of their choice, whilst the higher floors, above any obstructed views, have balconies that become large panoramic screens. 

Conviviality must be present in order to ensure optimum living conditions. Two shared terraces have been designed to allow neighbours the possibility to come together and create a shared future. For example a vegetable garden and a greenhouse are integrated into the 10th floor terrace. The organisation ‘Bio-T-full’ provide around thirty workshops offering residents the opportunity to participate in group activities, such as the planting and growing of crops. Furthermore, a vast solarium on the sixteenth floor allows residents to organise birthday parties, soirées and other events. 

The intermediate height of the building carries a pedagogical virtue. Living here enables people to understand and appreciate the city that surrounds them: architecture in cinemascope. 

Architecture is not a question of systems or profitability, but rather beauty and pleasure. We must rediscover the freedom to experiment with style, materials and typology. Aesthetic values, meaning those which relate to art and beauty, must be reconsidered in order to create ethical, modern and democratic projects. 

Hamonic and Masson are members of WAN's Urban Challenge Task Force.

As part of the Urban Challenge a Symposium is being held on 12 September that will focus on solving London's Housing Crisis.

Click here to book tickets for the Symposium at the NLA in London

The WAN Awards Residential category is open and the final deadline for entries is 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

"New'R" tower

ZAC EuroNantes Gare, Nantes (44)

156 apartments + offices + retail + parking

Developer : Kaufman&Broad

Project management

Architect : Hamonic+Masson & Associés 

Project manager : Arnaud Grenié

Structural engineer : BETAP

MEP engineer : ALBDO

Site management : Polytec

Surface area : 10 350 m²

Environmental certification : RT 2012

Key Facts

Client
Status Completed in January 2017
Value 13,5 M€ excl. tax(m€)
Hamonic+Masson & Associés

More projects by this architect

VILLIOT-RAPÉE

ZAC Bassins à Flot

ZAC Seguin, Boulogne-Billancourt

Home building, ZAC Masséna

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site