WAN Awards 2018

SUNDAY 27 MAY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

A-to-Z House, San Francisco, United States

Monday 26 Jun 2017
 

Moving from A-to-Z

 
A-to-Z House by Spiegel Aihara Workshop in San Francisco, United States
SAW // Spiegel Aihara Workshop 
 
A-to-Z House by Spiegel Aihara Workshop in San Francisco, United States A-to-Z House by Spiegel Aihara Workshop in San Francisco, United States A-to-Z House by Spiegel Aihara Workshop in San Francisco, United States A-to-Z House by Spiegel Aihara Workshop in San Francisco, United States A-to-Z House by Spiegel Aihara Workshop in San Francisco, United States A-to-Z House by Spiegel Aihara Workshop in San Francisco, United States
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

On this Californian project the architects worked with an existing 1930s structure to achieve a truly impressive result 

The A-to-Z House by SAW // Spiegel Aihara Workshop proposes an alternative to conventional approaches for expanding an outmoded San Francisco home. Perched on a hillside in Golden Gate Heights, a modest single story 1934 developer vernacular structure had limited space and failed to take advantage of expansive views of Sutro Tower, Golden Gate Park, Sausalito, and the Bay. But rather than replacing or merely attaching to the existing structure, the A-to-Z strategy seizes upon the existing forms – scaling, repeating, and manipulating found objects into a contextual collection of structures comprising a dynamic home immersed in its surroundings.

A new gabled roof structure is inserted at the ridgeline of the existing living room bar, stepping back from the street to reduce mass and nestling into the existing roof to establish a low horizon line. This datum is characterized by a ribbon of operable windows that wrap two corners of the building to take advantage of critical views, accented by to a sawtooth window system and thickened metal edge. Inside, variations of the floor level and ceiling height provide different ways to experience this horizon in each space, from sweeping vista to private lookout.

As the new gabled structure reaches the carefully terraced back yard, it twists and wraps down around the dining room. This turn along a torqued Z-shaped axis (alternately horizontal and vertical) is held ever so slightly apart from the existing house, using a band of light and the articulation of the ceiling to create meaningful difference out of similar forms.

The WAN Awards House of the Year category is open and the final deadline for entries is 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

 

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Spiegel Aihara Workshop
 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site