WAN Awards

SUNDAY 21 JANUARY 2018

SEARCH   
 
Previous Next
 

ÖAMTC Headquarters, Vienna, Austria

Tuesday 20 Jun 2017
 

A clear difference

 
ÖAMTC Headquarters by Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH in Vienna, Austria
Pichler & Traupmann Architekten 
 
ÖAMTC Headquarters by Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH in Vienna, Austria ÖAMTC Headquarters by Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH in Vienna, Austria ÖAMTC Headquarters by Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH in Vienna, Austria ÖAMTC Headquarters by Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH in Vienna, Austria ÖAMTC Headquarters by Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH in Vienna, Austria
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ÖAMTC headquarters clearly and deliberately distinguishes itself from the monotonous buildings that surround it 

The new ÖAMTC headquarters in Vienna,  designed by Pichler & Traupmann Architekten, is a symbol of mobility. Its unique, circular and star-shaped form emphatically conveys the fact that here everything revolves around mobility and the means related to it and at the same time demonstrates the efficiency and speed of the organization. Clear, open and transparent spatial connections also provide a high interaction and communication factor. With the new landmark building, ÖAMTC is positioning itself as a strong and reliable partner. At the same time, it creates an identification value for employees and members.

Through its shape the ÖAMTC headquarters clearly and deliberately distinguishes itself from the monotonous, yet heterogeneously scattered, block and slab-type buildings in the surroundings. Nevertheless, the social component of being integrated in a network is a central aspect of the design and is reflected both in the macro area of the building’s overall structure and in the layout of the individual organisational units.

From the service workshops to the heliport all the elements of the program are laid out along a single vertical axis. The counter, the reception, the event areas and the large atrium of the offices are combined in a compact and efficient way. All the parts of the building communicate with each other and to the outside. The building is accessible from every direction as well as directly from the subway.

On approaching the counter you find yourself on an oversized glazed cockpit, in the middle of the workshop one level below. From the counter a generously sized void opens upwards, through which a prominent stairs leads to the lobby. The event hall, meeting rooms and a TV studio are organized around a two-storey foyer on the entrance level. On the level above is the call center, which is emphatically and functionally made as a centralized space. This is also the first level of the large office atrium, from which routes and visual connections lead upwards.

Public and semi-public areas are combined with a special focus on the needs of customers and staff alike. To the outside, the building is linked to the park and garden landscape, which develops on the one hand on the roof of the multi-storey car park and the escape staircases as well as on the surrounding area.

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH
www.pxt.at

More projects by this architect

New Social Housing Heustadelgasse

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site