WAN Urban Challenge

WEDNESDAY 23 AUGUST 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Office/retail development, Nagpur, India

Monday 19 Jun 2017
 

Creating a jewel of a building

 
Office/retail development by Zeel Architects in Nagpur, India
Zeel Architects 
 
Office/retail development by Zeel Architects in Nagpur, India
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Traditional elements of Indian architecture and Jali screens have been used to reduce the heat gain of this building in Nagpur, India 

Situated on a small plot of 483 sq m with a usable area of 285 sq m, this small office building is restricted on all sides in plan as well as governed by a height restriction.

Located in the city of Nagpur, India which has a tropical and dry climate with temperatures ranging from 40 to 48 degree Celsius in summer. The building manifests Indian traditions creating a structure that strongly contextual to the site and its location, simultaneously creating a sculptural identity. Jali perforated stone work has been used to create latticed screens on the exterior of the building to increase the flow of air into the sturucture.

The planning of the building has been done in such a way that all service areas are on the south east corner and the main usable areas of the offices are on north side, effectively reducing heat intake from south side. The building houses small office spaces making it necessary to have internal spaces naturally cooler for which the screens act as a perfect sheath.

The building is designed in response to excessive heat imbibing traditional elements.

This G+3 storey structure has a Jewellery showroom on its ground floor with the above three floors dedicated to office areas provided with  basement car parking.

The building is fragmented into cubes of different sizes with a screen around the building with the double glazed unit as primary building envelope. The void between the envelopes will be used for the plants to further reduce the heat gain created by the building which will be extremely energy efficient in response to city’s 45 degree Celsius temperature during summer that runs from March to September.

The concept of the Jali screens used on the exterior is to force the air through small openings, cooling it and increasing its force marginally. This element of traditional Indian architecture has been used to reduce heat gain, increase ventilation and reduce outside noise from traffic. This office building will stand out within its neighbourhood due to its geometric envelope holding Jalis in it.

The WAN Awards Future Projects category is open and the final deadline for entries is 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Planned
Value (m€)
Zeel Architects

More projects by this architect

Aikya _ Harmony

 
UK Construction Week 2017
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site