Rolflex

THURSDAY 21 SEPTEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

C.A.R.L auditorium, RWTH Aachen University, Aachen, Germany

Friday 09 Jun 2017
 

Taking the next step in Aachen

 
C.A.R.L auditorium, RWTH Aachen University by schmidt hammer lassen architects in Aachen, Germany
Schmidt Hammer Lassen Architects 
 
C.A.R.L auditorium, RWTH Aachen University by schmidt hammer lassen architects in Aachen, Germany C.A.R.L auditorium, RWTH Aachen University by schmidt hammer lassen architects in Aachen, Germany C.A.R.L auditorium, RWTH Aachen University by schmidt hammer lassen architects in Aachen, Germany C.A.R.L auditorium, RWTH Aachen University by schmidt hammer lassen architects in Aachen, Germany C.A.R.L auditorium, RWTH Aachen University by schmidt hammer lassen architects in Aachen, Germany C.A.R.L auditorium, RWTH Aachen University by schmidt hammer lassen architects in Aachen, Germany
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Schmidt Hammer Lassen Architects have designed the new C.A.R.L. auditorium at RWTH Aachen University in Germany 

One of the largest and most modern lecture facilities in Europe has been officially inaugurated on the campus of RWTH Aachen University in Germany. The new 14,000m² facility named C.A.R.L. (Central Auditorium for Research and Learning) offers space for over 4,000 students and comprises 11 lecture halls, 16 seminar rooms, break-out spaces and cafés, as well as housing the University's physics collection, storage spaces, workspaces and a large bicycle parking basement. The two largest lecture halls contain 1,000 and 800 seats within the new building.

Schmidt Hammer Lassen Architects design is part of the RWTH Aachen University's major development strategy adding over 280,000 sq m of additional space to the campus, which is to form one of the largest research campuses in Europe.

The new educational facility points to a more holistic understanding of learning and science and signals a humanistic approach focusing on the human scale. The C.A.R.L. is centrally located at the meeting point of Campus Mitte and Campus West.

The four storey lecture hall centre is conceived as a singular sculptural object, breaking with the city block structure by pulling back from the adjacent line of buildings and creating a plaza and green urban space surrounding it. The compact building comprises two solid masses united by an airy, transparent atrium cutting through the building in a ziggurat pattern. The large atrium integrates several informal spaces of various sizes to form squares and terraces for social activity and knowledge sharing.

"The central idea is the contrast between the inherently introverted auditoriums and the dynamic and open social circulation zone that connects the auditoriums. The two large stairs and connecting bridges will be the point for everyday 'meet and greet' of fellow students and lecturers," says Founding Partner John Foldbjerg Lassen.

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client Aachen University
Status Complete
Value (m€)
schmidt hammer lassen architects
www.shl.dk

More projects by this architect

Monroe Blocks

New theatre

Breiavatnet Lanterna

Tech Spot #67: CaoHeJing Hi-Tech Park

University Student Centre

More Projects

 
Rolflex
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site