WAN Urban Challenge

WEDNESDAY 23 AUGUST 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Riverwalk, Willamette Falls, United States

Friday 09 Jun 2017
 

Going with the flow

 
Riverwalk by Snøhetta in Willamette Falls, United States
Snøhetta 
 
Riverwalk by Snøhetta in Willamette Falls, United States Riverwalk by Snøhetta in Willamette Falls, United States Riverwalk by Snøhetta in Willamette Falls, United States Riverwalk by Snøhetta in Willamette Falls, United States Riverwalk by Snøhetta in Willamette Falls, United States Riverwalk by Snøhetta in Willamette Falls, United States
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This riverwalk designed by Snohetta will open a new chapter in the life of Willamette Falls in Canada 

Willamette Falls is the second largest waterfall by volume in the United States. For over a century, the breathtaking site has been cut off from public access by industrial infrastructure built along the water’s edge. Snøhetta is leading the design of the public spaces that will allow visitors to rediscover the full height of the falls and its rugged shoreline, uncovering swaths of the 22-acre site’s historic basalt topography and reconnecting Oregon City to its spectacular waterfront. The design is the culmination of a complex two-year design process, underpinned by a significant public engagement effort that has reached thousands of unique participants. On June 3rd, the Willamette Falls riverwalk conceptual design will be unveiled at a public event, and construction is expected to begin in June 2018. 

The riverwalk will serve as a portal to the Northwest’s collective history, reviving a former industrial site through its aggregated layers of natural, ecological, cultural, and geological history. Beginning at the entrance to Oregon City’s historic downtown and ending at the crest of the falls themselves, the riverwalk is conceived as sequence of islands, an archipelago carved from ancient basalt and industrial steel, concrete, and wood alike. The new design treats the whole site as a single landscape, with a network of promenades and lofted pathways that lace through the physical strata of the site, immersing visitors in a tactile experience that celebrates the changing water level, the feeling of the spray on your skin, the dramatic play of light and the roar and presence of the falls.

Home to endangered species, diverse flora and fauna, Willamette Falls’ sensitive and powerful environment required the design team to calibrate a host of considerations.

Over the course of a year, the river levels typically experience a fluctuation of approximately 25 feet. Expert hydrologists studied the effects of extreme flooding on the new design to help formulate a strategy to mitigate the potential extent of flooding. Thus, the public spaces and adaptively re-used structures of the project are designed to withstand and accommodate regular flooding and extreme flood events.

Further, the riverwalk sequence will be reinforced to withstand seismic activity within its location in a seismic zone.

Through sensitive site editing, the design will provide public access and interpretation of a unique crop of nationally important historic structures that charted the industrial history of the Pacific Northwest. Simultaneously, the selective removal of industrial structure will restore healthy animal and plant habitats within the retained structures and on the basalt bedrock of the site, establishing an ecological vitality unique to the site and in service to endangered wildlife species. New public gathering space will anchor the site as a civic heart of downtown, offering key opportunities for events and redevelopment that will drive economic renewal. The design will also provide greater access to the five confederated tribes who will continue to annually fish the waters as they have done since time immemorial.

Collectively, the riverwalk sequence opens a new chapter in the life of the site, one that reimagines Willamette Falls in its fullest, most expansive depth in nature, culture, and time.

The WAN Awards Future Projects category is open for entries and closes on 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

Key Facts

Client
Status On Going
Value (m€)
Snøhetta
snohetta.com

More projects by this architect

Gapahuk

Times Square redesign

Stad tunnel

Hilbert's Hotel

BLF headquarters

More Projects

 
UK Construction Week 2017
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site