CTBUH

WEDNESDAY 24 OCTOBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Baltyk, Poznan, Poland

Wednesday 07 Jun 2017
 

Shifting shapes in Poland

 
Baltyk by MVRDV in Poznan, Poland
Ossip 
 
Baltyk by MVRDV in Poznan, Poland Baltyk by MVRDV in Poznan, Poland Baltyk by MVRDV in Poznan, Poland Baltyk by MVRDV in Poznan, Poland Baltyk by MVRDV in Poznan, Poland Baltyk by MVRDV in Poznan, Poland
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This recently completed structure displays a different form depending on the angle it is approached from 

Designed by MVRDV and situated in the centre of Poznan in Poland, Baltyk appears totally different from each and every line of approach. A linear building with a concrete, entirely glass-fronted façade and clearly exposed aggregate grain, sets it apart from its surroundings and is an example of a balanced combination of "old" and "new" architecture in the context of the neighbouring historic building of Concordia Design and the Haven. Occupying 16 storeys with an irregular arrangement, and towering over the city centre of Poznan, the building changes its shape depending on the viewing angle. 

This 25,000 sq m building is divided into 12,000 sq m office space, 750 sq m panorama restaurant with a one room hotel, 1350 sq m retail in the plinth of the building and three levels of underground parking. The flexible office space is limited to a depth of seven metres allowing daylight to generously penetrate the workspaces. Baltyk is also a multifunctional building with innovative interior solutions, and scenic terraces offering panoramic views all across the city.

In addition to business-oriented functions, the building will house catering establishments, a fitness club, and an intimate jazz club on the 16th floor. Its close proximity to the reopened Concordia Taste restaurant and Haven square creates social functions that encourage meeting and integrating different communities. This results in a form which appears completely different depending on the angle it is approached from. Towards the south, a slope of cascading patios offers outdoor spaces to the users of the building. The façade is floor-to-ceiling glass with vertical louvres of glass fibre concrete softening the impact of the sun without losing the vistas over the city and zoo.

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client Garvest & Vox Group
Status Complete
Value (m€)
MVRDV
www.mvrdv.nl

More projects by this architect

Bulgari façade

Tirana Pyramid

The SeaSaw

Dawn Bridge

Fabryczna offices

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site