Healthy Design Healthy Place

FRIDAY 24 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Alai, Mayan Riviera, Mexico

Wednesday 17 May 2017
 

Embracing the environment

 
Alai by Zaha Hadid Architects in Mayan Riviera, Mexico
www.mir.no 
 
Alai by Zaha Hadid Architects in Mayan Riviera, Mexico Alai by Zaha Hadid Architects in Mayan Riviera, Mexico Alai by Zaha Hadid Architects in Mayan Riviera, Mexico Alai by Zaha Hadid Architects in Mayan Riviera, Mexico Alai by Zaha Hadid Architects in Mayan Riviera, Mexico
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Alai’s design is influenced by its rich natural environment and reinterprets the local Mayan heritage of Mexico in a contemporary style 

Designed in response to its natural surroundings, Alai, in Mexico, by Zaha Hadid Architects marries ecological considerations, engaging design and a reinterpretation of local architectural tradition.

The number of visitors to the Mayan Riviera is increasing by over 10% each year—surpassing 20 million arrivals in 2016, while its residential population has almost doubled since the year 2000. Welcoming more international visitors than any region in Latin America, it has become an important centre of business, tourism and transport. The outstanding natural beauty, rich Mayan history and tropical climate of the Yucatan Peninsula continue to attract greater numbers of visitors from around the world every year.

Accommodating this continued growth in popularity while also curtailing its impact on the environment must be the principal driver for all new projects in the region.

Located on a site prepared by a previous owner for an unbuilt complex, Alai’s design is guided by these principles of integrating a new residential community while also minimising the effect on local ecosystems. The design has significantly reduced its environmental impact by limiting the combined footprint of all residential buildings to less than 7% of the site’s total area, enabling existing vegetation to be retained and a majority of the site to be returned to its natural state through an ongoing programme of replanting planned in conjunction with landscape architects, Gross Max.

An onsite botanical nursery will play a vital role in the restoration of species and ecosystems on the site that were disturbed by a previous owner, fostering growth of the site’s biodiversity. The dedicated work and activities of the nursery are planned to become an attraction and education facility in their own right.

The creation of a woodland nature reserve, together with the replanting of coastal wetland to protect and enhance the mangroves of the lagoon, will also include a network of suspended footpaths to enable residents to access the woodlands, coast and lagoon without disturbing the ground.

The residential buildings share an elevated platform with integrated perforations, allowing natural light to flood the ground below and enabling tropical vegetation to grow upwards through the platform. Amenities for sport, leisure and wellness are located on this raised platform nine metres above the ground to ensure local wildlife can cross the entire site on the woodland floor without barriers. Being just above the canopy of the surrounding vegetation, residents and guests have views over the treetops to the Caribbean coast and lagoon beyond from all shared amenities.

The apartments are organised in four different floor typologies in response to the client brief and integrate generous living areas and bedrooms. The glazed exterior walls of each apartment open onto large private balconies with unobstructed views to the Caribbean Sea or Nichupté Lagoon, connecting each residence with the surrounding environment and maximising the onshore trade winds of the region for natural ventilation.

Echoing the rich textures and surface complexity within the local Mayan masonry and architectural tradition derived from the repetition and variation of a small number of geometric components, the differing texture and patterning of each building’s façade within Alai is generated by assembling the balcony units and façade elements in varying sequences. This enables elements of relatively few different designs to create a unique facade for each building, yet maintains a cohesive design language throughout. These textured facade and balcony units provide solar shading to the apartments within. 

Alai’s design is defined by its rich natural environment and reinterprets local Mayan heritage in a contemporary adaptation, responding directly to the challenges of the Yucatan Peninsula’s increasing popularity with visitors from around the world while at the same time fostering the conservation of its original natural woodland and coastal wetland.

The WAN Awards Residential category is now open until 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client Pulso Inmobiliario
Status Planned
Value (m€)
Zaha Hadid Architects
www.zaha-hadid.com

More projects by this architect

Bora Residential Tower

One Thousand Museum drawings

KAPSARC

Mayfair Residential Tower

‘Behaviour Morphe’ light mapping projection

More Projects

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site