WAN Urban Challenge

THURSDAY 27 JULY 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

The Six, Los Angeles, United States

Monday 15 May 2017
 

LA's affordable solution

 
The Six by Brooks + Scarpa in Los Angeles, United States
Tara Wucjik 
 
The Six by Brooks + Scarpa in Los Angeles, United States The Six by Brooks + Scarpa in Los Angeles, United States The Six by Brooks + Scarpa in Los Angeles, United States The Six by Brooks + Scarpa in Los Angeles, United States The Six by Brooks + Scarpa in Los Angeles, United States The Six by Brooks + Scarpa in Los Angeles, United States
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Brooks + Scarpa have created affordable housing in one of the most densely populated areas of the USA 

The SIX is a 52-unit LEED Platinum affordable housing project that provides a home, support services and rehabilitation for previously homeless and/or disabled veterans.  It is located in the MacArthur Park area of Los Angeles. McArthur Park has one of the highest densities in the USA with over 38,000 people per sq mile and a total population of 120,000 people in 2.72 sq miles.

Offering shelter and comfort, The SIX breaks the prescriptive mold of the traditional shelter by creating public and private "zones" in which private space is deemphasized, in favour of large public areas. The organization of the space is intended to transform the way people live-away from a reclusive, isolating layout towards a community-oriented, interactive space. 

The ground level contains offices, support spaces for the veterans, bike storage and parking while the second level has a large public courtyard. Surrounded by four levels of housing units with balconies wrapped with a wood screen made from recycle planking the courtyard has large openings with green roofs that visually connects the space to the street on the lower level beyond.  This allows the tenants to enjoy a secured open space while still connecting to the larger community.  

The uppermost level has a green roof, large public patio and edible garden with panoramic views of the area.

The SIX distinguishes itself from most conventionally developed projects in that it incorporates energy efficient measures that exceed standard practice, optimize building performance, and ensure reduced energy use during all phases of construction and occupancy. The planning and design of The SIX emerged from close consideration and employment of passive design strategies. These strategies include: locating and orienting the building to control solar cooling loads; shaping and orienting the building for exposure to prevailing winds; shaping the building to induce buoyancy for natural ventilation; designing windows to maximize day lighting; shading south facing windows and minimizing west-facing glazing; designing windows to maximize natural ventilation; utilizing low flow fixtures and storm water management; shaping and planning the interior to enhance daylight and natural air flow distribution. These passive strategies alone make this building 50% more efficient than a conventionally designed structure. 

The WAN Awards Residential category is now open until 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

 

 

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Brooks + Scarpa
www.pugh-scarpa.com

More projects by this architect

Beverley Taylor Sorenson Center for the Arts

Green Dot Animo Leadership High School

Interfaith Chapel, University of North Florida

Parque de Investigacion Innovacion y Tecnologica

Kimball Art Center

More Projects

 
UK Construction Week 2017
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site