Planning For Housing

THURSDAY 21 SEPTEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Kallbadhus, Karlshamn, Sweden

Thursday 11 May 2017
 

Coming in from the cold

 
Kallbadhus by White Arkitekter AB in Karlshamn, Sweden
Bert Leandersson 
 
Kallbadhus by White Arkitekter AB in Karlshamn, Sweden Kallbadhus by White Arkitekter AB in Karlshamn, Sweden Kallbadhus by White Arkitekter AB in Karlshamn, Sweden Kallbadhus by White Arkitekter AB in Karlshamn, Sweden Kallbadhus by White Arkitekter AB in Karlshamn, Sweden Kallbadhus by White Arkitekter AB in Karlshamn, Sweden
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A classic symbol of Swedish cultural heritage reinterpreted with a modern twist – this award-winning bath house fulfils a Swedish coastal town’s dream 

Situated on a stretch of beautiful coastline in southern Sweden, it is not difficult to imagine why Karlshamn has had a long surviving tradition of bathing in the sea. The only element missing was a bath house, so White Arkitekter stepped in with a design to plug the gap.

The quintessential symbol in Sweden for year round dips in the water, a Bath House adds to the facilities on offer in the town. Kallbadhusets Vänner (Friends of the Bath House) is the local organisation and was a catalyst for the town to receive its first bath house. Together with local sponsors and the municipality, they were able to realise their collective long-time dream of offering a forum for enjoying the sea all year round. The public swimming hall, a well-known local establishment, is in close proximity to Kallbadhus; as a group, they form a truly unique opportunity to swim in an indoor pool, outdoor pool or hopping into the water from the new bath house.

Kallbadhus – translating literally as “the cold bath house” – is located along a beach promenade and designed to a height of three metres above sea level. The sharply angled volume designed in wood straddles solid land and water while facing a free and open horizon. Two glulam beams work as the structure for a small bridge linking visitors to the entrance of the bath house from the beach.

A common room with an adjoining terrace are flanked on one side by the women’s sauna and the opposite side is balanced with the men’s sauna. Designed to maximise the dramatic view of the bay, the saunas are located near the stairs for easy access into the cool water below. Sun terraces are designed to receive as much sun exposure as possible while simultaneously offering protection from the wind. The exterior facades are clad with a flat wood panelling treated with a grey-pigmented oil that will eventually give way to the wood’s own natural grey patina.

Kallbadhus was rewarded with Karlshamn's prestigious Architecture Award 2015.

The WAN Awards Residential category is now open until 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

 

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client Kallbadhusets Vänner
Status Complete
Value (m€)
White Arkitekter AB
www.white.se

More projects by this architect

New City Hall

Social housing

Cultural centre and hotel

FAR ROC Masterplan

Southend Cultural Centre

More Projects

 
Rolflex
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site