WAN Urban Challenge

THURSDAY 27 JULY 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

The Opus, Dubai, United Arab Emirates

Thursday 11 May 2017
 

The Opus nears completion

 
The Opus by Zaha Hadid Architects in Dubai, United Arab Emirates
PawanSingh/TheNational 
 
The Opus by Zaha Hadid Architects in Dubai, United Arab Emirates The Opus by Zaha Hadid Architects in Dubai, United Arab Emirates The Opus by Zaha Hadid Architects in Dubai, United Arab Emirates The Opus by Zaha Hadid Architects in Dubai, United Arab Emirates The Opus by Zaha Hadid Architects in Dubai, United Arab Emirates The Opus by Zaha Hadid Architects in Dubai, United Arab Emirates
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Zaha Hadid Architects first project in Dubai is a new hotel for ‘ME by Melia’ 

The Opus, designed by Zaha Hadid Architects, is located in a prominent location in the Business Bay masterplan of Dubai within the Burij Khalifa district. The structure is now nearing completion and the building – the latest development from Omniyat Properties – will be the first project from Zaha Hadid Architects to have been built in Dubai.

The two towers are interlinked by a continuous low level podium structure which essentially unites the project and provides the unique possibility to interpret the project as one mass. The building will be home to the first ‘ME by Melia’ hotel in the Middle East.

The two buildings are conceived as a united mass taking the form of a cube hovering off the ground. The cube is carved or eroded by a free-form void –what is essentially the setback space between the two tower envelopes. The cube is structured by a conventional system of slabs stacked vertically serviced by central cores, allowing for the areas near the façade to be occupied on all eight sides.

The void, which is treated as a volume in its own right, being the space inside the build-mass, is free form and fluid and cuts through the edges of the cube, appearing as if it extends beyond the immediate boundaries of the cube. The interior of the void is clad in tinted double-glazing allowing for views into the void. The external plateaus within the void will be accessible to provide areas for recreation and rest.

Fritting patterns in the form of pixelated striations are applied on to the glass facade to provide a degree of reflectivity and materiality to the cube while assisting the reduction of the solar gains inside the building. These striations dematerialize the building mass whilst the surface appears to capture images of both the outside and inside worlds.

This project was originally covered by WAN in May 2007.

The WAN Awards Tall Buildings category is now open until 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status On Going
Value (m€)
Zaha Hadid Architects
www.zaha-hadid.com

More projects by this architect

Napoli Afragola station for high speed rail

Sky Park

Alai

Guangzhou Infinitus Plaza

Forest Green Rovers stadium

More Projects

Latest Jobs in Dubai

Concept Design Architect - Mid Level

Senior Site Architect - Hotel/Tower

Senior Interior Designer

Revit Architects

Design Associate/Director

All jobs in Dubai

 
UK Construction Week 2017
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site