Healthy Design Healthy Place

TUESDAY 17 OCTOBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Gapahuk, Norway

Thursday 04 May 2017
 

A cabin for all occasions

 
Gapahuk by Snøhetta in Norway
Snøhetta 
 
Gapahuk by Snøhetta in Norway Gapahuk by Snøhetta in Norway Gapahuk by Snøhetta in Norway Gapahuk by Snøhetta in Norway Gapahuk by Snøhetta in Norway Gapahuk by Snøhetta in Norway
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Snøhetta has designed a new cabin, Gapahuk, meaning a simple wooden structure with two or three walls and a roof  

Combining tradition and innovation, Gapahuk has been designed by Snøhetta to be a readymade cabin that fits in with most locations – whether it’s placed in the mountains, in the forest or by the sea. Focus has been put on designing a structure that is flexible with regards to wind and sun conditions, and which can adapt to various terrains and environments. Built as a social cabin its layout gives priority to the common areas. A spacious indoors living room and kitchen, as well as generous outdoor patios create spaces where people can spend time together. The cabin further holds three bedrooms, sanitary facilities and a storage space. These are kept more moderate in size, keeping the footprint of the cabin to a minimum. The compact building body is part of the building’s environmental strategy, as it makes it easy to heat up.

The name of the cabin, Gapahuk, is a Norwegian word for a simple wooden structure with two or three walls and a roof. It’s often made to create shelter from rough weather conditions. Drawing inspiration from the traditional gapahuk, the cabin is shaped with the aim of adapting to the many varying weather conditions. The twisting roof creates a two-way gapahuk which gives protection from wind and sun. The angled roof surfaces can be used for energy production by placing solar panels on them, making it possible to have a cabin off the grid.

The cabin has large windows in the common areas, letting its users connect with the surrounding nature. For remaining facades, the building structure, interior walls, and flooring, wood is the primary material. Focus has been put on using high quality and low maintenance materials that can be locally sourced and are environmentally friendly.

The cabin has been designed for Rindalshytter, Norway’s leading producer of leisure homes.

The WAN Awards Residential category is now open until 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

 

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Snøhetta
snohetta.com

More projects by this architect

Faculty of Fine Art, Music and Design

Riverwalk

Times Square redesign

Stad tunnel

Hilbert's Hotel

More Projects

 
UK Construction Week 2017
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site