Healthy Design Healthy Place

THURSDAY 23 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

56 Leonard Tower, New York, United States

Thursday 27 Apr 2017
 

Herzog & de Meuron’s Jenga Tower

 
56 Leonard Tower by Herzog & de Meuron in New York, United States
Iwan Baan 
 
56 Leonard Tower by Herzog & de Meuron in New York, United States 56 Leonard Tower by Herzog & de Meuron in New York, United States 56 Leonard Tower by Herzog & de Meuron in New York, United States 56 Leonard Tower by Herzog & de Meuron in New York, United States 56 Leonard Tower by Herzog & de Meuron in New York, United States
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

With so many towers following a set form this building has only five apartments out of 145 that are repeated, giving those who live in this project a unique home 

The high-rise tower is an important ingredient within the contemporary city. However, towers have come to be defined solely by their height and, as a type, they have become anonymous. Typical residential towers, while successful in aggregating the living unit, often fail to improve upon the living environment. The multiplication of units within simple extruded shapes produces repetitive and anonymous structures with no extra benefits or architectural qualities despite the incredible densities they achieve. For those who live in these structures, this experience of sameness and repetition can be relatively unpleasant. 56 Leonard Street acts against this anonymity and  repetitiveness, emanating from so many towers of the recent past. Its ambition is to achieve, despite its size, a character that is individual and personal, perhaps even intimate.

The project is conceived as a stack of individual rooms, where each room is unique and identifiable within the overall stack. A careful investigation of local construction methods revealed the possibility of shifting and varying floor-slabs to create corners, cantilevers and balconies – all welcome strategies for providing individual and different conditions in each apartment. At the base of the tower, the stack reacts to the scale and specific local conditions on the street, while the top staggers and shifts to engage with the sky. In-between, the staggering and variation in the middle-levels is more controlled and subtle, like in a column shaft.

To break-up the tendency towards repetition and anonymity in high-rise buildings, 56 Leonard Street was developed from the inside out. The project began with individual rooms, treating them as “blocks of glass” grouped together on a floor-by-floor basis. These blocks come together to directly inform the volume and to shape the outside of the tower.

From the interior the experience of these blocks is like stepping into a series of large bay windows.

The strategy of stacking rooms also happens in section, creating a large number of terraces and projecting balconies.

While careful to avoid directly overlooking a neighbouring apartment, these outdoor spaces provide indirect visual links between people – maybe strangers – who share the building. Aggregated together, these houses-in-the-sky, form a cohesive stack, a vertical neighbourhood, somewhat akin to New York’s specific neighbourhoods with their distinctive mix of proximity and privacy in equal measure.

The top of any tower is its most visible element and, in keeping with this, the top of 56 Leonard Street is the most expressive part of the project and relates to the tradition of iconic tower tops in New York City. This expressiveness is driven directly by the requirements of the interior, consisting of ten large-scale penthouses with expansive outdoor spaces and spacious living areas. These large program components register on the exterior as large-scale blocks, cantilevering and shifting according to internal configurations and the desire to capture specific views that ultimately result in the sculptural expression of the top. Meanwhile, the base of the tower responds to the special character of Tribeca. This is a part of New York characterized by a wide range of building scales - from small townhouses to large industrial blocks and the ubiquitous high-rise buildings of downtown. By grouping together blocks of various sizes, including lobby, parking deck, housing amenities and a few apartments, the tower reflects and incorporates each of these neighbourhood scales.

The overall appearance of the tower is very much a result of accepting and pushing to the limit simple and familiar local methods of construction. As a volume, the building has extreme proportions – at the very edge of what is structurally possible – and given its relatively small footprint, is exceptionally tall and slender. The building also shows its structural ‘bones’ and does not hide the method of its fabrication underneath layers of cladding. Instead, exposed horizontal concrete slabs register the floor-by-floor stacking of the construction process and exposed in-situ concrete columns allow the scale of the structural forces at work to be experienced from within the interior. The system of staggering and stacking is further animated through operable windows in every second- or third- façade unit. This unusual feature for high-rise buildings also allows occupants to directly control fresh air intake.

Together these different strategies – considering the tower from the inside-out, responding to local scales, and maximizing the potential of local construction systems – produce a building where only five out of the 145 apartments are repeated, giving those who will live in this project their own unique home characterized by distinct moments of individuality within the overall stack.

A sculpture by Indian born British sculptor Anish Kapoor has also been commissioned for the site and will be unveiled this June.  

The WAN Awards Tall Buildings category is now open until 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Herzog & de Meuron
www.herzogdemeuron.com

More projects by this architect

Berggruen Institute Campus

Beirut Terraces

Football stadiums

Elbphilharmonie concert hall

The Elbphilharmonie

More Projects

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site