Healthy Design Healthy Place

TUESDAY 21 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Oslo Airport, Oslo, Norway

Thursday 27 Apr 2017
 

A greener way to the sky

 
Oslo Airport by Nordic — Office of Architecture in Oslo, Norway
Nordic-Office of Architecture 
 
Oslo Airport by Nordic — Office of Architecture in Oslo, Norway Oslo Airport by Nordic — Office of Architecture in Oslo, Norway Oslo Airport by Nordic — Office of Architecture in Oslo, Norway Oslo Airport by Nordic — Office of Architecture in Oslo, Norway Oslo Airport by Nordic — Office of Architecture in Oslo, Norway Oslo Airport by Nordic — Office of Architecture in Oslo, Norway
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The world’s greenest airport terminal has opened for business at Oslo Airport 

Designed by Oslo-based practice Nordic-Office of Architecture, the 115,000 sq m expansion to Oslo Airport in Norway sets new standards in sustainability. The competition-winning design, which uses snow as a coolant, has achieved the world’s first BREEAM ‘Excellent’ sustainability rating for an airport building.

The expansion doubles the size of the existing terminal building with the addition of a new, 300m long pier. Nordic continued the timeless architectural expression and rational simplicity of the original airport – which the practice designed in 1998 - whilst introducing new design elements to enhance the passenger experience. Nordic also updated the existing train station, which sits at the heart of the airport enabling 70% of all passengers to access the airport by public transport.

Nordic’s design increases the airport capacity from 19 million to an anticipated future capacity of 30 million, whilst passenger flow was improved with a maximum walking distance of just 450m, far shorter than most airports.

The multi-disciplinary design team applied a holistic approach to sustainability, including the harvesting of as much on-site energy as possible. Snow from the runways will be collected and stored during wintertime in an on site depot to be used as coolant during the summer. Natural materials have been used throughout the building: the new pier is entirely clad in timber sourced from Scandinavian forests. Recycled steel and special, environmentally friendly, concrete mixed with volcanic ash has been used throughout. By choosing environmentally friendly materials, the building’s CO2 emissions were reduced by 35%.

Enhanced levels of insulation mean the project has achieved Passive House level performance standards. Energy consumption in the new expansion has been cut by more than 50% compared to the existing terminal.

Passenger comfort and well-being have been key drivers of the design throughout. Artificial lighting is designed only as a minimal supplement to high levels of natural daylight, and can be set to reflect different moods according to weather, season and time of day. The compact layout of the building, transparency and open spaces enhances visual legibility and wayfinding, providing reassurance and peace of mind for travellers. A panoramic window at the north end of the pier, a 300-metre long skylight and curved glazed windows on both sides open up the view to the surrounding landscape and beyond.

The WAN Awards Transport category is now open until 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Nordic — Office of Architecture
 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site