WAN Awards

THURSDAY 22 FEBRUARY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Stone Terrace Hotel, Pag Island, Croatia

Tuesday 25 Apr 2017
 

A stone’s throw from the sea

 
Stone Terrace Hotel by ENOTA in Pag Island, Croatia
Enota Architects 
 
Stone Terrace Hotel by ENOTA in Pag Island, Croatia Stone Terrace Hotel by ENOTA in Pag Island, Croatia Stone Terrace Hotel by ENOTA in Pag Island, Croatia Stone Terrace Hotel by ENOTA in Pag Island, Croatia Stone Terrace Hotel by ENOTA in Pag Island, Croatia Stone Terrace Hotel by ENOTA in Pag Island, Croatia
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Cut into a hillside on a Croatian Island this hotel offers panoramic views over the Mediterranean Sea 

Designed by Enota Architects, Stone Terrace Hotel is set on steep slope in an idyllic bay on Pag Island in Croatia. It is a beautiful island surrounded with crystal water but is on the other hand also known for its harsh winter windy conditions and is therefore only thinly covered with greenery. The location itself is in a secluded bay near island’s main town and offers stunning views across the open sea. The steep slope of the location offers more than seventy metres height difference but in touch with water it transforms in to beautiful, well-sheltered natural sandy beach.

The regulations in Croatia define a coastal hundred metre protected zone for housing so as a consequence the hotel is placed higher on the slope near the passing road thus protecting the intimacy of the secluded beach bellow. As the program areas of the hotel are pretty large it is designed as terraced topography gradually descending on the slope. The shape of the building is carefully following the shape of the slope in order to make the hotel even less visible. The concrete terraces are made with sand that is excavated on site and therefore blends the hotel with the slope. All the terraces have long jutting roofs that cast shadow on to the glass surfaces to reduce reflection and are ending with the greenery, which is much easier to maintain in the controlled environment. The greenery also serves as a wide natural fence providing more privacy for the users.

As an answer to strong northern winter winds all the rooms are oriented towards the sea on the south side. The result is a bit prolonged communications which then opens up in a centre of the hotel and forms an attractive vertical hall. The hall is connecting all the public areas of the hotel that are placed on top of each other starting with the reception on the upper floor and ending with the infinity pool terrace bellow. As well as all the rooms also all public program areas have direct visual contact with the Mediterranean Sea and open terraces nearby enabling quests to have the feeling of constant contact with surrounding nature.

From the architects

The WAN Awards Future Projects category is now open until 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

 

 

Key Facts

Client
Status In progress
Value (m€)
ENOTA
www.enota.si

More projects by this architect

Ptuj Performance Center

Novo Mesto Central Market

Podcetrtek Traffic Circle

Enota

Enota

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site