Healthy Design Healthy Place

MONDAY 20 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Double Duplex, Toronto, Canada

Tuesday 18 Apr 2017
 

Doubling up in Toronto

 
Double Duplex by Batay-Csorba Architects in Toronto, Canada
Batay-Csorba Architects 
 
Double Duplex by Batay-Csorba Architects in Toronto, Canada Double Duplex by Batay-Csorba Architects in Toronto, Canada Double Duplex by Batay-Csorba Architects in Toronto, Canada Double Duplex by Batay-Csorba Architects in Toronto, Canada Double Duplex by Batay-Csorba Architects in Toronto, Canada Double Duplex by Batay-Csorba Architects in Toronto, Canada
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This low rise infill model of densification is ideal for Toronto's sought after historic residential neighbourhoods 

The Double Duplex was created in response to Toronto in Canada’s growing need for alternative housing models due to the rising cost of urban real estate and the need for urban densification within the city’s established residential neighbourhoods. A proliferation of high and mid-rise condo's have densified the urban core and serve as the predominant model for entry level home ownership within the city. However, very few new low rise infill models of densification or affordable living within Toronto's sought after historic residential neighbourhoods have been developed.    

The Double Duplex infill project is located on Melbourne Avenue in Parkdale, one of Toronto's most notable historic neighbourhoods for their century old Victorian and Bay and Gable mansions. The existing double wide site was severed into two separate properties with a four storey 3,500 sq ft detached duplex residence being constructed on each site, allowing property owners to either rent out one of the units to subsidize their own income or to use it as a live work space. Many of the 19th Century mansions, often later converted to rooming houses still exist and are being converted back into single family homes. The unique Parkdale neighbourhood now finds itself home to a large burgeoning artist community. Double Duplex pays tribute to the existing context and the beauty of its craft and local artistry by making contextual relationships through massing and geometry along with texture and detail of paramount concern. Instead of trying to replicate the 19th century means and methods of craft we ask how can we contemporize and reinterpret the existing condition? The Double Duplex massing emerges as a contemporary response to its context, using an abstraction of the pervasive Bay and Gable typology the project becomes a reinterpretation of key architectural elements. These elements include the large bay massing that usually covered over half of the front elevation, the steep roofs and sharp vertical lines, the front balcony, high ceilings with large windows which allowed light to reach the depths of the narrow floor plates, and elaborately decorated ornamentation in the form of motifs, mouldings and Brick Expressionism to create rich and textural facades. 

The project also represents strategies for dynamic and spatial integration of exterior and interior spaces within a typical narrow and deep Toronto infill lot. Each duplex residence consists of a two storey lower unit and a two story upper unit. The lower unit is carved out in the front and back with double height volumes that flow out to sunken courtyards maximizing the amount of natural daylight entering the unit and transgressing the basement apartment stereotype. The lower unit's courtyards are wrapped in brightly painted murals by local artists. The upper unit is organized around a double height atrium space which brings natural light and ventilation into the centre of the unit. Two exterior courtyards punctuate either end of the floor plate behind the wooden brise soleil, to the front a double height balcony overlooks the street and to the rear provides for a master bedroom terrace.

In addition to the spatial and sustainable goals, the interiors of the four Double Duplex units were defined by two large moves. The first being a translation of the textural facade to the interior public spaces via the exposed ceiling joists and increased number of blocking members. And second was to reduce the material palette to three monolithic materials within a neutral white backdrop; wood, stainless steel, and black honed granite. The white backdrop reflects light from the large double height light wells and exterior courtyards. The MEP systems are left exposed and painted white to add another layer to the textural ceiling.

The WAN Awards Residential category is now open until 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

 

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Batay-Csorba Architects

More projects by this architect

CORE Homes

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site