WAN Awards 2018

MONDAY 21 MAY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

RWTH Aachen, Aachen, Germany

Tuesday 04 Apr 2017
 

HENN + C.F. Møller win in Germany

 
RWTH Aachen by HENN + C.F. Møller Architects in Aachen, Germany
HENN + C.F. Møller Architects 
 
RWTH Aachen by HENN + C.F. Møller Architects in Aachen, Germany RWTH Aachen by HENN + C.F. Møller Architects in Aachen, Germany RWTH Aachen by HENN + C.F. Møller Architects in Aachen, Germany RWTH Aachen by HENN + C.F. Møller Architects in Aachen, Germany RWTH Aachen by HENN + C.F. Møller Architects in Aachen, Germany RWTH Aachen by HENN + C.F. Møller Architects in Aachen, Germany
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A listed 1970s hospital is set to be revamped by two leading European architects 

HENN + C.F. Møller Architects (Berlin / Aarhus) have jointly won an international competition to extend Germany’s most iconic hospital complex, the listed 1970’s high-tech University Hospital RWTH Aachen.

The hospital complex of RWTH Aachen will be expanded with a new building, containing a central surgery area, including intensive care units and a new public entrance hall. State-of-the-art surgeries and ICUs make it the most important component of Aachen‘s healthcare provision. With their design on the area of the landmarked complex HENN + C.F. Møller Architects could prevail against twelve other offices.

Large parts of the design are pushed under ground level, to minimize the visual impact on the exiting listed building, and covered with a lush green parkland open to the public and staff. The low-slung building volume rises towards the public entrance in a sweeping and generous gesture, which creates an inviting, bright and warm-toned entrance that enables a completely intuitive wayfinding for patients and relatives, guided by views to the green parkland.

Despite the sunken location, the new operations facilities and ICU are also designed to enjoy extensive daylighting and access to green spaces, exemplifying the best principles of healing architecture and creating a friendly and comfortable environment for patients and staff alike.

A series of specially designed off-stage staff hubs in open spaces puncture the flexible and efficient layout of the operations floor, providing the best possible surroundings for teamwork and inter-staff relations.

"The award-winning designs are characterized by their functionality, transparency and futuristic design, and are harmoniously integrated into our existing core building“ said Peter Asché, Commercial Director, University Hospital RWTH Aachen.

The size of the extension is 35,000 sq m.

Planned building blocks are:

  • A central surgery area with 31 separate surgery units.
  • A day clinic with four surgery units
  • 3 intensive care units with 50 beds
  • Anaesthetics
  • Bed preparation
  • Central Entrance
  • Service unit
  • Public entrance and arrival space

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Planned
Value (m€)
HENN + C.F. Møller Architects
 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site