Rolflex

THURSDAY 21 SEPTEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Cité Internationale Paul Ricœur, Rennes, France

Thursday 23 Mar 2017
 

A whole new outlook

 
Cité Internationale Paul Ricœur by Hérault Arnod Architectes in Rennes, France
Hérault Arnod Architectes 
 
Cité Internationale Paul Ricœur by Hérault Arnod Architectes in Rennes, France Cité Internationale Paul Ricœur by Hérault Arnod Architectes in Rennes, France Cité Internationale Paul Ricœur by Hérault Arnod Architectes in Rennes, France Cité Internationale Paul Ricœur by Hérault Arnod Architectes in Rennes, France Cité Internationale Paul Ricœur by Hérault Arnod Architectes in Rennes, France Cité Internationale Paul Ricœur by Hérault Arnod Architectes in Rennes, France
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This unique French project brings together four independent programmes inside a single compact structure 

The plot for this residential project by Hérault Arnod Architectes is located at the interface between two very different urban areas: on one side, a modern district made up of wide public spaces and large buildings, on the other, the historical town-centre consisting of smaller slate-roof buildings. One of the project’s challenges was to articulate the traditional city and the modern city scales, using both the organisation of its volumes and the layout of its functions.

The Cité Internationale is a hybrid building, it brings together three different owners and four independent programmes:

- The Sports Centre to the south on the Esplanade side (Ville de Rennes).

- The UBL (Université de Bretagne Loire) offices with their entrances on the west façade.

- The residence for foreign academics with its entrance hall on the north façade.

- The university cafeteria, at the equipment’s gravity centre.

The project organises the coexistence of the four programmes inside a single, simple and compact envelope. The building consists in a base, located in the alignment of the streets, which houses the programmes open to the public, and a high-rising volume housing the residence for academics, spiked with balconies.

The imbrications of the four programmes located at the base and which function in a totally independent way is included in a façade system, vertical rhythm alternating aluminium and glass, which unifies the whole structure inside a bright transparent envelope. The project is open on all sides and the activities inside are visible, a way to bring movement and life and liven up the public space.

The building is a passive energy project. It implements a combination of architectural and technical solutions to meet a very exacting environmental programme.

The façades’ graphic system stems from the climatic logic. To the east and to the west, the protruding polished-aluminium vertical needles offers efficient protection from the sun. The whole generates an abstract composition with subtle texture variations. The image changes according to the view angle: almost invisible when facing them, the needles create large paintings when seen sideways.

On the boulevard, the vertical building houses the residence for foreign academics. Its design creates a contrast with the lower part and it is partially separated from it by way of a void at the 4th level. Each room has its own large bay window with a French window opening onto the balcony. The rooms’ furniture, made of multiply beech wood, is made to measure. It includes the kitchen, the bed, the desk and numerous integrated storage spaces.

The north façade on the boulevard de la Liberté is created by the winter gardens which offer both thermal and noise insulation. The very light and simple-glazing façade alternates fixed and opening panels. Vines and tree ferns are planted in the back and the whole thus form a large green frontage which is open towards the city.

The WAN Awards Residential category is now open until 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Hérault Arnod Architectes

More projects by this architect

Contemporary Music Centre

La Belle electrique

 
UK Construction Week 2017
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site