PFHD

THURSDAY 14 DECEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

The Kapor Center, Oakland, United States

Thursday 23 Mar 2017
 

Fougeron updates the Kapor Centre

 
The Kapor Center by Fougeron Architecture in Oakland, United States
Bruce Damonte 
 
The Kapor Center by Fougeron Architecture in Oakland, United States The Kapor Center by Fougeron Architecture in Oakland, United States The Kapor Center by Fougeron Architecture in Oakland, United States The Kapor Center by Fougeron Architecture in Oakland, United States The Kapor Center by Fougeron Architecture in Oakland, United States The Kapor Center by Fougeron Architecture in Oakland, United States
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Fougeron Architecture’s adaptive reuse project has transformed an existing 1920s-era office in Oakland into an innovative workspace 

The LEED Platinum transformation of a 1920s building is designed to be an expression of the Kapor Center’s vision for a connected, open, democratic world. This circular volume carries an open stair through the building’s original three floors to a fourth-floor addition, linking floors and connecting a range of workspaces. 

For its new headquarters, The Kapor Center commissioned a design competition to transform an existing 1920s-era office building in downtown Oakland into innovative workspace. The Kapor Center for Social Impact works to improve access to opportunity, participation and influence in the United States for historically underrepresented communities through investments in information technology and partnerships. The new headquarters had to be an architectural manifestation of the Kapor Centre’s core values: connectivity, openness, and democracy. The design is modern and harmonious, blending high-tech and humanism. 

Open spaces encourage collaboration and camaraderie, as well as flexibility. The clean interiors cater to informal social spaces that invite the interaction of staff, partners and visitors. Efficiency is paramount in the design, creating operational spaces that use human and technological resources sensibly, economically but imaginatively. The LEED Platinum building in an expression of the centre’s vision for a connected, open, and democratic world. This circular volume carries an open stair upward through the building’s original three floors to a fourth-floor addition, linking floors and connecting a range of workspaces. Throughout the building, the circular volume acts as an organizing and integrating principle, linking the various floors and functions while maintaining the separations needed to meet code and maintain privacy.  On the fourth floor, a modern dome and oculus establishes the Centre’s presence and its role to grow outward and upward within the community. The dome signals the centre’s mission to leverage tech-driven innovation with the highest goals of social transformation and equality.

The WAN Awards Adaptive Reuse category is now open until 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

 

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client The Kapor Center
Status Complete
Value (m€)
Fougeron Architecture
www.fougeron.com

More projects by this architect

400 Grove

Fall House

Tehama Grasshopper

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site