WAN Awards 2018

TUESDAY 22 MAY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Zn House, Toronto, Canada

Wednesday 01 Mar 2017
 

Zinc hits the spot in Toronto

 
Zn House by +tongtong in Toronto, Canada
+tongtong 
 
Zn House by +tongtong in Toronto, Canada Zn House by +tongtong in Toronto, Canada Zn House by +tongtong in Toronto, Canada Zn House by +tongtong in Toronto, Canada Zn House by +tongtong in Toronto, Canada Zn House by +tongtong in Toronto, Canada
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

+tongtong have renovated this Canadian house flooding the interior with natural light 

Multidisciplinary design studio +tongtong recently completed a renovation and addition to a traditional Victorian house in Toronto, Canada. The house was transformed into an open and bright modern home through a series of strategic moves and incisions.

The specifications were to build a modern family home that expands the area of livable space while remaining true to the vernacular of the neighbourhood. This challenge was met with an emphasis on natural materials and light. Inspired by rural living and the original build date of the home, industrial materials accentuate re-imagined architectural qualities in an unmistakable contemporary space.

The grey and black zinc used throughout both the exterior and interior of the home is a material that blends traditional aspects with the new contemporary scheme. Inside, a vertical shaft brings light from large skylights down three floors illuminating the ground floor while animating a zinc wall and ceiling above the kitchen.

As for +tongtong principal John Tong’s favourite element of the house, “I really embrace the slot between the two floors. It turns the 2nd floor hallway into a bridge that connects all of the floors. This is key to bringing light down to the first floor.”

On the 3rd floor, the entire gable has been replaced with an expansive triangular glass window affording views of the neighbourhood and downtown skyline in the distance. A custom-made triangular blind shades the window and retracts into a millwork unit when not in use.

In the kitchen, an original window at the side of the house was reconfigured proportionally to retain its original breadth. This now horizontal window extends along the kitchen and integrates seamlessly within the millwork of the dining room. The kitchen counter also extends providing the means for a countertop vent-free ethanol fireplace in the dining room. Throughout the home, millwork such as that found in the transitional space between the kitchen and dining room defines overlapping function.

Outside, the rear facade of the home has been entirely transformed to maximize views of the expansive elm tree behind the house; while in front, a large glass pop-out opens up the home to the street while being protected from the sun and elements by a new zinc awning reminiscent of bygone neighbourhood corner stores. The landscaped berm and retaining walls create a layer of privacy between the public street and the private home which provides a small area of refuge in front of the home for children to play, complete with theatre seating to watch the spectacle of life unfold.

[Source V2com]

 

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
+tongtong
tongtong.co/studio
 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site