Healthy Design Healthy Place

MONDAY 20 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

WAN Colour in Architecture 2016 Winner Announced

Tuesday 28 Feb 2017
 

WAN Colour in Architecture 2016 Winner Announced

 
WAN Colour in Architecture 2016 Winner Announced by WAN AWARDS
Ivanhoe Grammar Senior Years & Science Centre by McBride Charles Ryan © John Gollings 
 
WAN Colour in Architecture 2016 Winner Announced by WAN AWARDS WAN Colour in Architecture 2016 Winner Announced by WAN AWARDS WAN Colour in Architecture 2016 Winner Announced by WAN AWARDS WAN Colour in Architecture 2016 Winner Announced by WAN AWARDS WAN Colour in Architecture 2016 Winner Announced by WAN AWARDS WAN Colour in Architecture 2016 Winner Announced by WAN AWARDS
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

McBride Charles Ryan wins the WAN Colour in Architecture 2016 Award with their outstanding design for the Ivanhoe Grammar Senior Years and Science Centre in Melbourne 

We are delighted to announce McBride Charles Ryan Architects as the winner of the WAN Colour in Architecture Award 2016 for their Ivanhoe Grammar Senior Years & Science Centre, a project that places a vibrant and engaging use of colour at the heart of the design concept.

The winning design was selected from a shortlist of six entries by an expert judging panel.  This year’s jury, chosen for their knowledge and experience in this category,  were: Karen Haller, Applied Colour Psychology Consultant at Karen Haller Colour & Design, Morag Morrison, Partner at HawkinsBrown, Per Nimer, Design Manager at Akzonobel and Zlatko Slijepcevic, Director of EPR Architects. After assessing the shortlist in depth, the judges were unanimous in their admiration for this project, which they considered a standout winner for successfully expressing a design philosophy that treated colour as a key consideration throughout.

The brief for this new school building included a variety of general learning areas, provision for the senior year teachers and a science centre. The circular shaped plan had an appropriate civic quality based on the school’s original masterplan. However, rather repeating the circular pattern inside, the designers chose to use geometry and colour to define the central courtyards, light wells and learning spaces. The sharp angles and vivid colours of the interior form a dramatic contrast with the round form and muted tones of the drum-like outer structure. 

At key entry points, the drum is ‘eroded’ to reveal the wonders of science and learning expressed through this vibrant design. Per was delighted by the surprise of the coloured inner spaces as revealed through these openings, and went on to say: “I think that what fascinates me - and what makes it a winner - is that this project is obviously about colour from the start.” The designers were inspired by the idea of an eggshell hiding an inner core, and by kaleidoscopes, where a view inside reveals seemingly infinite combinations of colour and pattern. Karen appreciated this approach, saying: “It does look like an egg and when you break it open, there’s this jewel of colours in the middle.”

The contrast evident in the building’s language encapsulates contemporary methods for a well-rounded education. The classic circular form represents the order and certainty of knowledge, while the building’s expressive and complex inner world represents the uncertainty of modern life and scientific understanding, and the necessity of wonder and imagination to see us through. Zlatko praised the accurate response of the design to its context as a school building, combining the serious with the playful. Morag also noted the building’s effectiveness in its particular location, stating: “I think that it works in the context of Australia, where there’s bright sunshine. For kids, it must be brilliant.”

Overall, the judges agreed that this project exemplified the Award’s aim to champion designs using colour to create a more dynamic and communicative built environment. Karen said: “For the whole premise, that there’s an architectural firm looking to bring colour to the beginning of the design and not at the end - that’s to be commended.”

We would like to take the opportunity to thank not only the jury, but all those who entered their projects into the WAN Colour in Architecture Award 2016.

If you would like to view this project and further work from the architect McBride Charles Ryan, take a look here.

Lucy Nordberg

Business Analyst Specialist

Key Facts

Client
Status
Value (m€)
WAN AWARDS
www.wanawards.com

WAN AWARDS Announcements

WAN Awards Event

WAN Sport in Architecture 2017 Shortlist Announced

WAN Education 2017 Shortlist Announced

WAN Healthcare 2017 Shortlist Announced

WAN Practice of the Year 2017 Shortlist Announced

More Projects

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site