WAN Awards

MONDAY 11 DECEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Tower House, Gimhaehyanggyo, South Korea

Monday 13 Feb 2017
 

A tower of strength

 
Tower House by On Architecture Inc in Gimhaehyanggyo, South Korea
On Architecture Inc 
 
Tower House by On Architecture Inc in Gimhaehyanggyo, South Korea Tower House by On Architecture Inc in Gimhaehyanggyo, South Korea Tower House by On Architecture Inc in Gimhaehyanggyo, South Korea Tower House by On Architecture Inc in Gimhaehyanggyo, South Korea Tower House by On Architecture Inc in Gimhaehyanggyo, South Korea Tower House by On Architecture Inc in Gimhaehyanggyo, South Korea
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This home in South Korea was designed around a central observation tower that serves a number of functions 

This completed residential project is located in a housing land development area behind Gimhaehyanggyo Confucian School, in South Korea. The client purchased the site because of its fascinating view over the cityscape of Gimhae, and wanted to build a house. However, unfortunately when he was eventually able to start the project, multi-household houses were already on construction around the site, and as even more houses were planned to come, thus the site environment seemed to come up with a different scene which betrays the client’s wish. Nevertheless the architect tried to do bring the cityscape of Gimhae that had captivated the client’s mind, into the new house. Therefore, as a solution, he introduced a concept of an observation tower in a form of a family room. And also, inspired by the hobby of the client; collecting ornamental rock and pot-planting, the architect created a foyer with a vertical gallery connected to the tower. The foyer presenting another distinguishing feature to the house, works as a communal space linking and integrating all the individual rooms. And the vertical gallery provides an exhibition space with a circulating route for ornamental rocks and pot-plantings.

The client wanted to build a very small house compared to its site size. Therefore, it was difficult to use actively the vast outdoor space while the architect believed that a true architectural manifestation comes out of communication with the outside. At least, he wanted to give every each room a separated outdoor space. This architect’s and the client’s wish to have south facing living room and master bedroom filled with the sunlight are unified together and resulted in a unique x shaped building arrangement. The architect got attracted by in-between spaces created by the x shaped configuration rather than the shape itself. He placed living room, master bedroom, kitchen and small rooms one by one along the flow of house so that the in-between spaces formed among the rooms can work as an independent outdoor space for each space. The terrace in front of the living room, which is inspired by Numaru; a Korean traditional loft floor structure, is constructed above the ground over the slope flows into the garden, and the space under the terrace structure is designed as a resting space. 

[From the architects]

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
On Architecture Inc
on-u.kr
 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site