CTBUH

MONDAY 24 SEPTEMBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Beach House, Sydney, Australia

Monday 06 Feb 2017
 

Celebrating the surroundings

 
Beach House by pH+ architects in Sydney, Australia
pH+ Architects 
 
Beach House by pH+ architects in Sydney, Australia Beach House by pH+ architects in Sydney, Australia Beach House by pH+ architects in Sydney, Australia Beach House by pH+ architects in Sydney, Australia Beach House by pH+ architects in Sydney, Australia Beach House by pH+ architects in Sydney, Australia
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This contemporary Sydney beach house evolves the Australian 21st century home 

Architects pH+ have completed a home for a private client on Sydney’s Northern Beaches in Australia that expands upon and celebrates the traditional Australian timber pitched-roof house. The extension to the rear dramatically enlarges an existing cottage with a bold, contemporary addition which responds to, and celebrates, its surroundings. Catalina Crescent explores the owner’s desire to blur the boundaries between inside and outside living as large sections of the building are opened up to the elements.

The extension to this family home is identified by a tall, dramatic upper floor with a mono-pitched sloping roofline. This roof is made up of a single plane that folds in on itself to form a canopy, walls and private spaces that frame views out to the garden and sky. This plane continues to create a 17m-long floating floor that extends the existing dwelling out towards lush greenery to the rear. Although clearly distinct, the new-build uses its timber composition to match the existing property and to blend into the natural bushland setting, creating a tailored modern home that is in dialogue with its surroundings.

Internally, the rooms have been reorganised into a series of linear spaces; from living, to dining, to kitchen, to external deck/barbecue area, to garden. Floor-to-ceiling sliding glass panels can be drawn back fully into the adjacent walls, eliminating any distinction between internal and external space. This ‘blurring’ is further enhanced by a soffit above that mirrors the new ground plane. A series of ceiling joists continue from inside to out, incorporating lighting at night and filtering sunlight during the day.

The enlarged home provides the desired range of spaces for a family of five, from open-plan, communal living areas, to more private areas, such as the master bedroom and terrace, offering solitude when desired. The new two-storey element houses new bedrooms and bathrooms, with the master suite at first floor, enjoying views west to an existing creek and dense foliage.

Drew Hamilton, Sydney Director, pH+ said: “The entire design is context driven, and allowing the house to fully open up to its exterior, whilst ensuring sufficient shading is provided was a key aim. The home now takes full advantage of the bushland setting and temperate climate, embracing the idea of indoor/outdoor living.”

Beau Quarry, client and director, Clovelly House property company said: “I am very conscious of working with neighbours, within a context. In the case of my home I wanted to do it with no material negative impact on the neighbours — no one complained, and in fact one even said he expects it to increase the value of his property.”

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client Clovelly House property company
Status Complete
Value (m€)
pH+ architects
phplusarchitects.com/

More projects by this architect

Trego Road

Pinnacle N10

Canal side homes

Latest Jobs in Sydney

Head of Interior Design

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site