CTBUH

WEDNESDAY 17 OCTOBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Cultural and Health Centre, Shanghai

Thursday 26 Jan 2017
 

Following the clouds in Shanghai

 
Cultural and Health Centre by Steven Holl Architects in Shanghai
Steven Holl Architects 
 
Cultural and Health Centre by Steven Holl Architects in Shanghai Cultural and Health Centre by Steven Holl Architects in Shanghai Cultural and Health Centre by Steven Holl Architects in Shanghai
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Both of these buildings have green sedum roofs merging with the landscape when seen from nearby apartment buildings 

Steven Holl Architects' design for a new Cultural and Health Centre in Shanghai was approved by COFCO, who commissioned the project in summer 2016.

The two buildings, set in a public landscape, will serve as a social condenser, bringing the community of the surrounding new housing blocks together in a public space and park along Punan canal.

Commenting on the project Steven Holl said: “To work on Architecture for Culture and Health is a social commitment, during these challenging times.”  

The new Shanghai Cultural and Health Centre and landscape are merged by the concept of “Clouds & Time,” a reference to philosopher Karl Popper’s famous 1965 lecture on the evolutionary model of free will, “Of Clouds and Clocks.” While the landscape is organized in large clock-like circles forming a central public space, the buildings are cloud-like in their porosity and openness inviting the public in.

The Cultural Centre, built out of white concrete, hovers over a transparent glass base which exposes the café, game and recreation rooms. A curved ramp, climbing gently up to the second floor creates a continuous overlooking experience. The Culture Centre supports an array of social and sport functions to promote community interaction and recreation, including an exhibition area, café, library, gym, and young activity areas.

The Health Centre, also made of white concrete, is shaped by the curves of the landscape, developing a strong relationship between its “cloud-like” parts and the whole of the landscape. The building will serve as a health consultation and education centre, housing a pharmacy, consultation and examination rooms, a nursery area and lounges.

Both buildings have green sedum roofs merging further with the landscape when seen from above and in the surrounding apartment buildings. The quarter circle pool and fountain reflects the building's central space and provides rainwater recycling. The buildings, which are geothermally cooled, are designed for LEED platinum certification.

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Planned
Value (m€)
Steven Holl Architects
www.stevenholl.com

More projects by this architect

Future Campus – University College Dublin

Susan & Benjamin Winter Visual Arts Center

Tushino

The ICA

Maggie’s Centre Barts

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site