Planning For Housing

SUNDAY 19 FEBRUARY 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Mahmud Qabadu Mosque, Jedaida, Tunisia

Wednesday 11 Jan 2017
 

A community focus

 
Mahmud Qabadu Mosque by the Philippe Barrière Collective in Jedaida, Tunisia
Philippe Barriere Collective (PB+Co) 
 
Mahmud Qabadu Mosque by the Philippe Barrière Collective in Jedaida, Tunisia Mahmud Qabadu Mosque by the Philippe Barrière Collective in Jedaida, Tunisia Mahmud Qabadu Mosque by the Philippe Barrière Collective in Jedaida, Tunisia Mahmud Qabadu Mosque by the Philippe Barrière Collective in Jedaida, Tunisia
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The overarching vault at this mosque will be erected by local masons and will involve the use of cutting edge software 

Designed by the Philippe Barriere Collective, this mosque has been designed to become a religious and urban landmark playing a central role within a Tunisian rural community.

It is positioned at the centre of the two-major axis of the urban development, joining the rural park with the main commercial artery and the two large urban pedestrian plazas (one with shops, the other without). 

This privileged setting signifies unity and centrality, reflecting the role played by Islam in everyday life. The mosque has two main entrances (one for men and one for women) opening directly to the non-commercial pedestrian plaza which can accommodate groups of worshipers before entering or exiting the mosque.

Two reflecting pools establish a reverential distance and a peaceful quiet threshold between on one side, the park, and the other, the main street. At the same time the pools flow from the place of worship to the origin of the irrigation system, suggesting the sublime connection between the nourishment of the soul and that of the earth.

The enclosure walls do not wholly seal the interior, since, as they soar upwards they gradually become more porous, ultimately transforming into Moucharaby. The cooling breeze and natural light from the park flow freely through the walls, letting the building naturally breathe, meanwhile the floor is constantly kept warm at human body temperature.

The overarching vault is erected by local masons using local materials. Its parametric design and digital fabrication involve the use of RhinoVAULT software (Funicular Form Finding The Rhinoceros® Plug-In RhinoVAULT). It is a structural form using the Thrust-Network-Approach to intuitively create and explore compression-only structures.

 

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Planned
Value (m€)
the Philippe Barrière Collective

More projects by this architect

Collective housing

 
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site