Healthy Design Healthy Place

MONDAY 23 OCTOBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Tech Spot #77: Animated façades, Paris, France

Tuesday 10 Jan 2017
 

Updating the cinema for the 21st century

 
Tech Spot #77: Animated façades by MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE in Paris, France
Manuelle Gautrand Architecture 
 
Tech Spot #77: Animated façades by MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE in Paris, France Tech Spot #77: Animated façades by MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE in Paris, France Tech Spot #77: Animated façades by MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE in Paris, France Tech Spot #77: Animated façades by MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE in Paris, France
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

17/01/17 OUTDOOR, Paris
LED mediafacade built by OUTDOOR Media.
http://outdoormedia.fr
 

The Alésia cinema in Paris has recently been renovated and features a façade that displays the cinema’s future programme 

In 2011, the Gaumont-Pathé group decided to renovate its existing buildings in order to upgrade its cinemas and to improve user comfort. 

As part of this project Gaumont-Pathé commissioned Manuelle Gautrand Architecture to renovate the Alésia cinema in Paris. The recently completed project opens a whole new chapter of contemporary and innovative cinema architecture.

The aim is to gradually update the somewhat outmoded image of the chain of cinemas, transforming them into cultural venues, animated day and night and sufficiently flexible to accommodate a varied programme.

The project has two main aims:

  • To showcase the film theatres and visually identify them as physical spaces, as much from within the building as from without;
  • To showcase the films: the facades are covered in a huge curtain of LEDs, which is used to screen a range of animation (film extracts, stills, colours and abstract images can be used to bring the facade to life).

These are the means by which the cinema hopes to resume its position within the city: internally, the architecture aims to display the cinema’s unusual and spectacular volumes, while externally it envelops itself in film extracts and moving images.

The facade is broken down into a dozen vertical strips, like ribbons. Each strip supports several facets, alternately orientated upwards or downwards, as if folded. In the central area, these great pleats are made of glass and covered in regularly spaced LED modules, forming a large, animated grid.

Towards the edges of the facade, the large pleats are opaque and formed of metal cladding, sometimes covered in the same structure of LEDs, sometimes simply folded to maintain the rhythm.

These ribbons can function either independently of one another, each showing a different picture from its neighbours, or as a whole, showing one single picture across all the LEDs.

The bottom section in each ribbon folds upwards to form surfaces that are almost horizontal, creating a vast canopy that overhangs the pavement by some three metres. These panels are also covered in LEDs, providing the public with different images, which are this almost within reaching distance. This gives the public the sensation of walking into the picture as they go into the building.

At dusk, the luminosity of the LEDs is perceptible from the inside, illuminating the foyers and circulation spaces with the diffuse colours of the animated images.

The film theatres are arranged within the building so that virtually every volume is visible and identifiable. The contents of the project form a sort of vertical sculpture, where the theatres slot into one another like a puzzle.

The tiered seating in the theatres is made visible on its underside, forming magnificent stepped ceilings. These ceilings are then extended into the adjacent space to create partially tiered lobby areas: little amphitheatres that slope down towards the theatre entrances, forming spaces for informal projections.

Within this vast, light and airy space are all the reception services: ticket sales, an information point, automated ticket and information points, and refreshments, with a seating area and a cafe, access to the different theatres, and then a quieter space, with areas for screening films.

All the circulation interlinks within the triple-height atrium. A series of escalators and walkways behind the facade lead to the different mezzanine levels and upper-level theatres. The public can be seen, and can move around to look at the spaces from below or from above, as well as enjoying views onto the outside world.

The project presents specific features that create supplementary acoustic challenges and generate an increased level of complexity, in particular:

  • several directly adjoining residential buildings,
  • a mixed structure of concrete and steel, requiring different solutions according to material,
  • the client's wish to equip screens with surround sound (3D sound).

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE
www.manuelle-gautrand.com

More projects by this architect

Manuelle Gautrand

Hipark Hotel

Parramatta civic and community building

Galeries Lafayette Department Store

Origami Building

More Projects

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site